När detta beslutades var Lennart Beijer själv en av beslutsfattarna. Han framförde då inte några synpunkter och reserverade sig inte mot beslutet. Allianspartierna har valt att fördela sin samordnartjänst på två personer; undertecknad och Henrik Yngvesson. Vi fann det rimligare att jag, som har 14 mil enkel väg till landstingshuset, får disponera förmånsbilen, än Henrik, som har 15 kilometer.
Det är förvånansvärt att Lennart Beijer inte känner till att det inte är gratis att ha förmånsbil. Bilen är en skattepliktig förmån. 4000 kronor läggs varje månad ovanpå min inkomst och ökar den summa jag betalar skatt för.
Eftersom jag valt att köra diesel så får jag sex kronor milen i bränsleersättning. Den ersättningen betalar jag dessutom skatt för vid resor till landstingshuset. Samma ersättningsnivå gäller även vid mina andra uppdrag åt landstinget, jämfört med den reseersättning på 27 kr per mil som utbetalas när t ex Lennart Beijer kör till något landstingsuppdrag.
Slutligen förenklar Lennart Beijer verkligheten och försöker få läsarna att tro att alla möten sker dagtid i Kalmar och att jag skulle klara mig med att åka tåg. I så fall förutsätter jag att Beijer också går till rätta med de landstingsråd bland sina majoritetskamrater som bor inom cykelavstånd, bara några kilometer från landstingshuset i Kalmar, men ändå har förmånsbil.
Stångådalsbanan är utmärkt. När det passar med tider och resmål nyttjar jag den. Men långt ifrån alla möten är i Kalmar och allt för sällan är sammanträdestider anpassade efter tidtabellen.
Som samordnare inom Alliansen ser jag det viktigt att inte bara hålla mig informerad om vad som händer i Kalmar, utan även hur hälso- och sjukvården bedrivs i Oskarshamn, Västervik, Borgholm, Nybro, Emmaboda eller i någon annan del av vårt avlånga län, dit det kan vara ganska krångligt att ta sig kollektivt. Ett sådant helhetsperspektiv är kanske inte aktuellt hos centraliseringsivrande socialister och kanske kan förklara ett och annat som skett under socialistisk majoritet.
Som folkvald får man dessutom vara beredd att ge sig iväg hemifrån både kvällar och helger. Möten med olika företrädare för patienter och allmänhet kan inte alltid ske på kontorstid, då kollektivtrafiken är tillfyllest.
Nej, trots alla sina års erfarenhet som politiker har Lennart Beijer i sitt påhopp avslöjat stor okunnighet i vad han själv har varit med och beslutad om. Alternativt far han avsiktligt med lögn för att ställa mig i negativ dager. Det hör till politikens spel och får väl i så fall ursäktas. Okunnighet hos en så uppsatt person vore värre!
Gudrun Brunegård
Kristdemokrat
Inte gratis ha tjänstebil
Lennart Beijer har synpunkter på att jag sedan en dryg månad disponerar en av landstingets bilar. I hans argumentation finns en rad brister, som känns viktigt att upplysa allmänheten om.Enligt landstingets reglemente kan fri bil ställas till förfogande för landstingsråd och till en samordnare för majoriteten respektive oppositionen.
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.