Intolerans och rasism bekämpas med kunskap

Den 27 januari speglar en verklig händelse. Idag för 69 år sedan öppnades portarna i förintelselägret Auschwitz-Birkenau och de som fortfarande levde inspärrade där kunde äntligen befrias. Auschwitz-Birkenau har med sina 1,3 miljoner förintade barn, kvinnor och män blivit en symbol för hela det fruktansvärda skeendet som vi kallar Förintelsen, Holocaust. Det var ett skeende utan motstycke i vår mänskliga historia.

Från läsekretsen2014-01-27 08:08
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Sex miljoner människor, motsvarande två tredje delar av Sveriges befolkning, förintades av det enda skälet att de bedömdes tillhöra fel folkgrupp. Av respekt för varje människas unika värde ska vi minnas dessa människor och hedra minnet av dem.
Kunskap om de fruktansvärda händelser som pågår idag och som pågick i vår historia är väldigt viktiga att uppmärksamma i olika sammanhang. Det är viktigt att ungdomar och framtida generationer ska få kunskap om vad nazismen och brist på mänskliga rättigheter i ett samhälle, kan få för konsekvenser. Denna kunskap ska ständigt överföras till nya generationer.

Det löper en röd tråd från Förintelsen fram till dagens internationella system och regelverk för de mänskliga rättigheterna. De mänskliga rättigheterna gäller för alla och envar. De slår fast att alla människor är födda fria och lika i värde och rättigheter. De mänskliga rättigheterna är universella. De gäller över hela världen, oavsett land, kultur eller sammanhang.

Rättigheterna täcker in många delar av en människas liv. De syftar till att alla människor ska få möjlighet att leva ett drägligt liv, och inkluderar därför regler om människors möjlighet att överleva, inbegripet mat och husrum, om människors rätt till sina innersta tankar och trosuppfattningar, om skydd för familjen, frihet från tortyr och slaveri, om rätt till utbildning, yttrandefrihet och att delta i landets styrelse.

Vi alla - riksdag, regering, myndigheter, skolan, föräldrar, far- och morföräldrar - har ett stort ansvar att i ord och handling föra vidare det som ett demokratiskt samhälle ytterst bygger på; varje människas unika värde och den okränkbarhet varje människa ska komma i åtnjutande av.

Länsstyrelsen Östergötland samordnar ett nätverk för Förintelsens minnesdag vilket etablerades för mer än tio år sedan. Jag är stolt över min roll som ordförande i detta nätverk som består av representanter från en majoritet av länets kommuner och representanter från det civila samhället. Tillsammans arrangerar vi aktiviteter i länet som uppmärksammar Förintelsen samt mänskliga rättigheter och dess vikt.

Vi måste göra allt vi kan för att se till att grundläggande värderingar om mänskliga rättigheter, gäller för alla, oavsett kön, könsöverskridande identitet eller uttryck, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, funktionsnedsättning, sexuell läggning eller ålder. Förintelsen skedde inte över en natt. Det var en lång process med tillvänjningseffekt som vi idag kallar normförskjutning. Vanliga medborgare drogs med i denna utveckling och de med makt lyckades skapa ett tydligt "vi och dom".

Utmaningen är att vidga våra cirklar och vara medvetna om grupptänkandets potentiella kraft. Det går att tala om ett större "vi" istället för ett "vi och dom". Vi måste ha mod att reagera. Vi har alla en möjlighet att göra skillnad.

Elisabeth Nilsson
landshövding,
Östergötlands län

Läs mer om