Du ställde bland annat frågan vad kommunen vill med idrotten och jag ska försöka resonera lite kring den och dina andra funderingar.
När moderaterna tillträdde som det ledande Allianspartiet efter förra valet, lade vi ett förslag som hade samlat idrotten och varit på god väg att verkställas nu.
Vi och kd ville bygga ett samlat sportcenter vid Ulriksdal i centralorten, ett samlat område med nya anläggningar kopplade till nuvarande ishall och idrottshall. Tyvärr sänktes förslaget av centern och socialdemokraterna. Skälet var något oklart, men vi förstod att gamla beslutet, en fotbollsarena på Ceos, skulle vara rådande. Placeringen där ville man inte rucka på. Vid Ulriksdal skulle vi kunnat dela på mängder av utrymmen: fotbollsplan, fotbollshall, ishall, idrottshall för skola, kombinerad elitarena och konserthall, etc. Och nära skola och bostadsområden. Nu blir det utspritt och det förenklar inte, vare sig för investeringar eller för medborgarna.
Du framhäver hur viktig idrotten är. Jag håller med. Idrotten är jätteviktig ur många aspekter. Framförallt de sociala, även om underhållningsvärdet på våra nivåer också är stort.
VIFs satsning på "Fotboll för alla" är mycket lovvärt, och en bidragande orsak till den kommunala satsningen på konstgräs. VIF gör en stor social insats. Stort ideellt arbete läggs också ned i andra klubbar och föreningar i kommunen, allt för att skapa meningsfull fritid till främst ungdomar.
Att jämföra med Växjö är inte riktigt relevant. Växjö är en stad som växer och det uteslutande på grund av att man har ett universitet. Alla kommuner som har universitet växer, de flesta kommuner utan högre utbildningar minskar. Undantagna är kommuner som ligger väldigt nära universitetsstäderna, eller har stora statliga och privata företag med en stor tjänstemannabas.
Förortskommuner som Mörbylånga (Kalmar) och Nacka är exempel på det förstnämnda, Oskarshamn på det sistnämnda.
I Vimmerby vill vi stödja befintliga företag och satsa på besöksnäringen för att gynna inflyttning och skapa jobb. Vi vet att det är svårt. Därför jobbar vi med två strategier ytterligare: pendlingskommun för studenter till Linköping (Stångådalsbanan) samt utveckling av vårt Lärcenter för att skapa distansutbildningar.
Som du förstår så behövs det befolkningstillväxt (skattekraft) för att få pengar till idrottsarenor.
Kommunledningen har nyligen beslutat satsa över 300 Mnkr för att klara basala samhällskrav: boende till våra mest behövande äldre, förskola till våra yngsta, industrimark till våra företag, fiber till vår landsbygd - allt basala krav för att boende och utveckling ska kunna vara möjligt i Vimmerby kommun. Anledningen till att vi får ta allt på en gång är att Vimmerby varit underinvesterat under flera år inom många områden.
300 miljoner kronor innebär ca 20 miljoner kronor i driftöverskott för att klara räntor till banken. Vi måste nu skapa ytterligare driftöverskott de kommande åren för att snabbt amortera.
Vi kommer ändå att göra en del andra mycket tvingande investeringar; skolfastigheterna måste reinvesteras i omfattande åtgärder kommande åren, idrottshallen likaså , som vi dessutom bygger ut på längden. I det sammanhanget kanske idrottsrörelsen i glesbygden kan skicka en skrivelse till sina respektive förbund: ändra inte storleken på era matcharenor utan att försäkra er om att staten skickar med pengar till att bygga om ute på landsbygden. För glesbygdskommunen har mycket svårt att klara mer än de basala rättighetskraven kommunalskatten ska gå till. Kan tänka mig att landsbygden är full av hallar som har "dispens"...
Föreningslivet får stå tillbaka när baskrav inom "rättighetsområden" kommer före. Jag är ganska säker på att även ett "Idrottsparti" hade fått bygga förskola, äldreboende och industrimark före en ny hall eller idrottsarena.
När kan då större investeringar inom idrotten komma? Jag tror inte före år 2020. Kommer fler i arbete och det går bra för lokala företag så skattekraften ökar kan det komma tidigare. Men vi behöver tre två-årsbudgetar nu utan större investeringar för att konsolidera den kommunala ekonomin.
Du ville också se fler politiker på idrottsevenemang. För egen del har jag varit engagerad i både hockey och handboll, i tonåren också i fotboll, numera i fiske och golf. Faktiskt också i ridsporten. Jag är föreningsmänniska och har suttit i flera föreningsstyrelser. Jag har stor erfarenhet av idrottens stora värden. Men tiden att bevista evenemang är för mig personligen ytterst begränsad numera.
Det handlar inte om att politikerna inte gillar idrott, jag tror det är precis tvärtom. Det är mer en fråga om resurser, som delar universitetsstäderna och glesbygdskommunerna åt.
Jag har ändå gott hopp inför framtiden för jag tror Vimmerby kommun har en ljus framtid. Vi har stora tillgångar i kommunen som talar för det.
Då lär också investeringarna inom idrotten komma.
Micael Glennfalk (M)
Kommunstyrelsens ordförande i Vimmerby
Intresset finns, men inte resurserna
Svar till Torbjörn Allvin, Sporten Vimmerby Tidning. Tack för en intressant sportkrönika i denna tidning nyligen.
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.