Anders Wallin är anställd på E.ON och självklart förväntas det av hans arbetsgivare, att framställa företaget som den förstående och lyhörda parten i Vindkraftprojektet Gröninge.
Han skriver att påstående "E.ON bara vill tjäna pengar" inte är sant. Enbart denna påstående gör debattinlägget inte trovärdig.
Om det inte handlar enbart om pengar, om E.ON vill allas bästa, om företaget visar respekt för de berörda, varför vill man då inte ersätta de fastighetsägarna, dess fastighetsvärde sjunker väsentlig i och med att E.ON bygger denna enorma anläggning?
Varför får de inte vara med och ha andelar i anläggningen och i vinsten, som E.ON och Riddarhuset gör?
Det skulle vara lätt att ersätta de berörda med x antal procent av taxeringsvärdet eller några promille av den årliga vinsten som "Vindkraftverk Gröninge" kommer att ge. För E.ON och inom projektkostnaden skulle det vara "peanuts", men det skulle göra påståendet, att det för E.ON inte handlar om pengar, mera trovärdig och visar respekt, förståelse och good will.
Men redan vid första mötet vidhölls av E.ON:s representanter, att ingen ersättning från E.ON sida kommer att utgå och detta upprepades på det mera officiella samrådsmötet i januari. Man ifrågasatte till och med denna uppenbara värdeminskning.
För oss, som sökte sig till naturen, till lugnet och denna livskvalitet som "Gröninge" än så länge ger oss, känns det som ett rån, där vi först blir berövad av vår livskvalitet och där rånaren får behåller hela bytet. Ironisk nog utökas "bytet" med våra skattepengar i form av de subventioner, som förövaren får.
Så Anders Wallin, handlar det inte om pengar och vinster för E.ON?
Däremot vi, som inte får någonting annat än obehag, skulle gärna avstå från både obehaget och de ersättningar, som vi ändå inte får, genom att E.ON visar den respekt, som du påstår att vår kritik inger.
Inte heller tror jag på ditt påstående, att skog, natur och turism går hand i hand med denna enorma södra Sveriges största tilltänkta vindkraftspark.
Jag har arbetat i många år för ett tysk företag (TUI) att hyra ut stugor i Småland och Östergötland till tyska turister. Av denna erfarenhet vet jag, att Astrid Lindgrens Värld, lugnet i en opåverkad natur och chansen att få se en älg, fiske och orörda sjöar är de största attraktionerna. Stugor i närheten till dessa är lätta att hyra ut. Stugor i närheten av vindkraftverk skulle definitivt inte locka turister.
Kommunen kommer att lämna sina synpunkter. Som jag förstår kommer deras förslag att innebära att de från E.ON:s planerade 32 master skulle minska antalet till 23. Det är en viss lättnad, men fortfarande skulle vårt närområde, där vi och många andra kunde plocka svamp och bär, njuter av en tyst sommarnatt eller bara ströva omkring, förändras mycket.
I en skrivelse till kommunen bad jag att man kräver E.ON på besked om var exakt dessa 23 master ska stå. Var och en av oss "vanliga" kommuninvånarna måste ange i bygglovsansökan till ett växthus, bastu, lusthus eller annat byggnad större än 15 kvm, exakt var byggnaden ska stå.
Men E.ON vill i sin ansökan till länsstyrelsen för 32 stycken 225 meter höga master inte märka ut de platser, där kraftverken ska stå. Hur kan då vi berörda och även kommunen ta ställning och ha synpunkter till masterna, när närheten till bostaden, eller bara preliminärt, inte framgår av ritningarna.
Därför anser jag att tiden för att lämna synpunkter borde flyttas fram tills vi kan ta del i en plan, där alla planerade vindkraftverk är utsatta.
Heinz Reither,
Östantorp
Ironiskt att rånaren får behålla bytet
"Debatten om vindkraft inger respekt", det var rubriken på E.ON:s projektledare Anders Wallin inlägg den 7 mars. Men hur yttrar sig denna "respekt" från E.ON:s sida?
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.