Att jämföra nyckeltal med andra organisationer är jättebra... om man använder sig av samma förutsättningar och mätetal.
I torsdagens artikel i denna tidning fanns inte bara en hel del felaktigheter, utan också jämförelser som inte visar helheten. Mycket som skrivs om ITSAM fokuseras på problem och känslomässigt upplevda brister. "Det är för dyrt", "Det har blivit dyrare med ITSAM", "Vi har inte råd att bedriva verksamhet om ITSAM bestämmer" är några exempel på vad vi har kunnat läsa i denna tidning den senaste tiden. Med hjälp av innötningsprincipen blir detta därmed en sanning producerad av tidningen.
ITSAM är ägd av de sex kommunerna Vimmerby, Kinda, Ydre, Ödeshög, Boxholm och Åtvidaberg. ITSAM har som krav att ha kostnadstäckning för sin verksamhet. Ett eventuellt överskott går tillbaka till kommunerna. ITSAMs prissättning och budget godkänns av direktionen (politiker utsedda av varje fullmäktigeförsamling, kommunstyrelsens ordförande och en ersättare för det mesta) inför varje år eller vid en eventuell prisändring.
Dagens tjänstekatalog innehåller priser gör det möjligt för Vimmerby kommun att se vad kostnaderna blir för IT användandet.
Historiskt har IT varit anslagsfinansierat och centraliserat, alltså en klumpsumma.
När ITSAM går över till tjänstekatalog och varje verksamhet betalar för vad man använder blir utmaningen för kommunerna att fördela om budget till varje verksamhet. En enskild kommunalpolitisk styrning, inte ITSAM:s styrning.
Vissa verksamheter har få datorer och får en lägre kostnad än tidigare, andra verksamheter lever på att ha mycket datorer och användande och får då en högre kostnad. Helt logiskt i sig, men det är här det blir utmaningar.
Skolan är stor användare av datorer, internetkapacitet och nätverk. De har en läroplan att förhålla sig till och IT är en stor och viktig del i det pedagogiska arbetet.
Att jämföra den kostnaden skolan hade före inträdet i ITSAM mot den de har idag är som att jämföra ett äpple med ett båtkapell. Eftersom mycket av IT kostnaden är baserad på antalet datorer/surfplattor, trådlösa nätverk, internet med mera, blir kostnaden för skolan högre än tidigare.
Eller blir den det?
Svaret är att den verkliga kostnaden blir synlig. Tidigare har stora kostnader tagits centralt av kommunen, vilket gjorde att det såg "billigare" ut för verksamheterna. Den totala kostnaden för kommunen som helhet är dock densamma. Här gäller det att se helheten för Vimmerby kommun. När nu varje verksamhet får se sin totala IT kostnad blir upplevelsen att det blivit dyrare, men återigen, för Vimmerby kommun som helhet är den densamma.
Den stora frågan i denna tidning den senaste tiden är ITSAM:s surfplattor och dess kostnader.
ITSAM har ett leasingkoncept för dessa med ett tillägg av försäkring och support. Andra kommuner har valt att köpa in surfplattor och exkluderat försäkring. Att andra kommuner skulle ta in t.ex. iPads och laga dem internt är sannolikt inte verklighetsförankrat.
ITSAM:s priser i Tjänstekatalogen är ständigt under bearbetning då förutsättningar och teknikskiften sker hela tiden. Ändras förutsättningar och teknik, ser vi över konceptet.
Vi kommer givetvis att göra en noggrann genomlysning av kostnaderna.
Slutligen, skriverierna om iPads i Brännebro skola, och att ITSAM vägrar ta in dessa och att vi med emfas motarbetar skolan. Sanningen är att vi har en jättebra dialog med skolan och planerar att inom kort ansluta dem till Vimmerby Fiber och skapa möjligheter för dem att med ITŽs hjälp stödja pedagogiken.
Men eftersom det inte har stått om det i tidningen så kanske det inte är sant...
För ITSAM
Susanne Korduner och Henrik RösteItsam kastar sten i båthus
När kommunal chefstjänstemän uttalar sig, förväntar man sig riktiga och korrekta uppgifter. Därför är det beklämmande att se Susanne Korduner och Henrik Röste så ovårdat och oseriöst svinga släggan.
För det första Korduner och Röste, "producerar vi som tidning" inga sanningar på redaktionell plats. Vi förmedlar vad föräldrar i Gullringen tycker, vad elever säger och vad personal i skolan anser. Vi förmedlar även vad allmänheten, eller delar av allmänheten, tycker.
Det står givetvis Korduner och Röste fritt att kommentera dessa uppgifter och tyckanden. Men att påstå att det är tidningen som producerar sanningar, är verkligen okunnigt och irriterande barnsligt av så högt avlönade och tillsatta tjänstemän.
För det andra så rör det sig om ett direkt faktafel när samma duo så aningslöst påstår att vår tidning aldrig skrivit om att de till skolan så generöst skänkta surfplattorna - ska få användas.
Detta påtalades redan vid första tillfället när saken kom på tal, se artikel den 25 september "Eleverna i Gullringen kommer att få sina läsplattor. Det menar Susanne Korduner, förbundsdirektör på Itsam. Det här är ett undantagsfall."
Jag hoppas verkligen att skötseln av Itsam, detta kommunalförbund, sker på ett mer proffessionellt sätt, än svaren till oroade invånare, skattebetalare, elever och skolpersonal.
När det gäller grundfakta, att Korduner och Röste, menar att äpple ska jämföras med äpple, och inte "båtkapell" - så är det en helt annan femma. Och detta har jag också redogjort för på Ledarplats i denna tidning, den 29 september.
Alf Wesik
Redaktionschef
IT eller inte IT, det är frågan
Det har den senaste tiden lagts stort fokus på ITSAM och vår hantering av teknik och debiteringsmodeller. Jämförelser har också gjorts gentemot andra kommuners IT och kostnader.
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.