Reformen som krogmomsen, där man konstaterat att ca 5000 arbete skapats inom restaurangbranschen. För dessa pengar har man möjlighet att istället anställa 20 000 stycken lärare. Dessa lärare skulle ge stöd till våra ungdomar, så att de får bättre förutsättningar som alla skulle tjäna på.
Reformer skall vara kollektiva, eftersom alla grupper i långa loppet tjänar på det. Alla grupper skall garanteras en trygghet som hela samhället tillskansar sig. Vi måste till exempel få fart på byggandet. För 40 år sedan byggde vi en miljon lägenhet på 10 år, idag är det 50 000 under samma tid. I storstäderna är det många års väntetider på en bostad. Universitetsstäderna saknar bostäder till studenter. Här skulle det naturligtvis vara angenämt att bygga oss ur denna situation. För konsekvensen blir att även de som har mycket hög boendestandard tjänar på det.
Om vi skulle tänka om kring reformen Rut-avdraget och vad det innebär, så skulle vi istället kunna satsa dessa pengar på att bedriva fritidsverksamhet för ungdomar med ytterligare 20 miljarder kronor per år och då reduceras oroligheterna i samhällen. Men detta skulle naturligvis innebära att några skulle få vara utan nykaklade badrum.
Under medborgarens livscykel har vi olika behov. Det börjar redan i mödravården och slutar i åldringsvården. Under resans gång finns daghem, skola, sjukvård etc. Det samhälle vi förordar är att ta emot efter behov och att betala efter förmåga.
Att gång efter gång genomföra jobbskatteavdrag där de som minst behöver det får reduceringar av skatter är mindre bra. Detta skulle kunna användas till att lyfta andra grupper, som i sin tur lyfter ett solidariskt samhälle.
Alla är naturligvis medvetna om att det är en grundtrygghet att vi har en fungerande vård. Alla är medvetna om att de som arbetar inom åldringsvården domineras av kvinnor.
Vidare behövs ingen djupanalys av att förstå att denna grupp är en låglönegrupp och långt ifrån alla har en full tjänst.
I förlängningen gör det att man inte kan leva på inkomsten av en sådan tjänst. Då kan man tycka att en normal reaktion är att endast 5 procent av de som arbetar inom vården, uppmanar sina döttrar att arbeta inom vården. Blir lönerna och arbetsvillkoren rimliga så attraheras fler och även män, att arbeta inom vården. Det tjänar alla på inkluderat höginkomsttagare som tar för givet att hjälp ska finnas när de plingar på klockan.
Göran Lundberg (S)
Jämlikhet skapar frihet
Även den rike tjänar på att fattigdomen reduceras. Även den friske tjänar på att den sjuke får den bästa vård som finns. Även företagandet tjänar på att den arbetslöse får ett jobb.I dagens Sverige har den sittande regeringen lyckats att göra reformer som gagnar enskilda eller små grupper.
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.