Jämställd vård - viktig reform!

De allmänna riktlinjerna inom vården är baserade på grundläggande etiska principer, en av dem är människovärdesprincipen. Den innebär att alla människor har lika värde och samma rätt oberoende av personliga egenskaper och funktioner i samhället. Med detta i bakgrunden är det med stor förvåning vi nu ser att inte ens mellan könen når vi upp till människovärdesprincipen här i landet.

Från läsekretsen2004-05-28 07:37
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Tidningen Landstingsvärlden uppmärksammade i en artikel att svensk sjukvård inte är jämställd. Intet förvånande upptäckte vi i den borgerliga majoriteten att så även är, och länge varit, fallet i vårt eget landsting. Jämställdheten är eftersatt för vissa områden inom Landstinget i Kalmar län. Man har tidigare arbetat med olika jämställdhetsperspektiv inom personalkategorin med chefsposter, rekrytering m.m. Man har däremot aldrig tidigare granskat själva vården med bemötande, behandling osv. ur ett jämställdhetsperspektiv.
Efter en undersökning bl.a. av Socialstyrelsen om könsskillnader i vården står det klart att vården ser olika ut för kvinnor och män. Tittar man i statistiken kan flera skillnader konstateras mellan kvinnor och män inom vården. Kvinnor upplever sin hälsa som sämre, är mer långvarigt sjuka, lider mer av ögonsjukdomar än män. Män har dessutom bättre möjligheter att få operationer för bl.a. gråstarr och bypassoperationer än kvinnor. Listan kan göras lång.

Anmälningar till patientnämnden visar att fler kvinnor än män är missnöjda med den vård man får eller rättare sagt inte får. Även väntetider till behandling visar att köerna är längre för kvinnors besvär än för mäns. Något står inte rätt till i den svenska sjukvården.

Vi kräver nu en djupgående utredning och analys kring varför vården för kvinnor är eftersatt i vårt landsting. En undersökning visar t ex att kvinnor inte får samma vård som män inom hjärtsjukvården. För ett tag sedan jämfördes även hur många inkontinensoperationer som gjordes i fem landsting i vår region. Kalmar län hamnade sist med bara drygt 36 operationer per 100 000 invånare. Motsvarande tal för Kronobergs län var 74 operationer, nästan dubbelt så många.
I en rapport från vårt eget landsting, april år 2000, ser man att det finns skillnader även mellan manliga och kvinnliga läkare. De kvinnliga läkarna mindre patientnära arbete, mer patientrelaterat pappersarbete, mer av andra och onödiga uppgifter än män. Vi undrar naturligtvis varför det ser ut så här? Det är dags att ingående och grundligt granska varför män och kvinnor inte har behandlats lika i vårt landsting!

Vi stödjer därför initiativet att ge landstingsdirektören i uppdrag att tillsätta en utredning som ska granska hälso- och sjukvården i Landstinget i Kalmar län ur ett genusperspektiv.


Eva Bengtsson-skogsberg (m) Emmaboda
Anita Carlsson (m)
Kalmar
Kerstin Edvinsson (m) Kalmar
Christina Henrikson (m) Högsby
Anna-Maria Lyngstad (m) Södra Vi

Läs mer om