Kalmar län har den äldsta befolkningen

Nyligen hölls de sk regiondagarna i Oskarshamn. Det är bra att Kalmar län samlas och gemensamt söker hitta lösningar för att länet ska utvecklas. Än en gång fick vid dock höra om att det största problemet eller om man så vill den största utmaningen för vårt län är den demografiska utvecklingen.

Från läsekretsen2012-10-04 07:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Jag blir både arg och irriterad över det ständiga talet om att det största problemet för vårt län är det demografiska utvecklingen vilket i korthet betyder att vi är för många pensionärer. Jag är väl medveten om att nästan var fjärde invånare har fyllt 65 år men det betyder inte att vi lägger oss ner på en soffa och ber om hjälp med allting.
Det betyder inte heller att alla den dag man fyller 65 år drabbas av en massa sjukdomar. Nej tack och lov de allra flesta lever ett gott liv många år, är välmående och klarar sig själva. De flesta arbetar, ibland avlönat ibland oavlönat, och gör stora insatser och alla betalar skatt till kommunen och landstinget.

Vi betalar mer procentuellt på vår pension än vad de som arbetar i förvärvslivet gör. Det är numera väl känt. Då är det väl märkligt att vi äldre enbart ska framstå som en belastning.
Hur skulle det exempelvis se ut om det inte fanns anhöriga/närstående som vårdade?
Enligt alla beräkningar sköts hela två tredjedelar av all vård av anhöriga, oftast oavlönat. Denna insats görs många gånga av pensionärer. Ska inte det viktiga arbetet räknas in i BNP eller åtminstone uppskattas av samhället trots att man inte får lön?
Eller vad skulle hända om inte far eller morföräldrar eller andra närstående funnes när barnen blir sjuka och båda föräldrarna har viktiga uppdrag? Inte minst gäller detta för de som har mindre företag. Ska inte denna insats räknas? Eller allt ideellt arbete som vi i pensionärsföreningarna gör oavlönat?

Med vårt arbete gör vi en stor förebyggande och vårdande insats för våra medlemmar. Vad skulle det kosta om det utfördes av kommunen eller landstinget. Ska inte det arbetet räknas?
Jag vet att vi behöver bli fler i länet och jag vill vara med och arbeta för det. Men att skrämma folk med demografiproblemet är inte en väg för framgång. Jag vill vända på det.
Säg i stället: Om du vill bli gammal, och vem vill inte det? Kom då till Kalmar län för där lever man länge.

Chatrine Pålsson Ahlgren
Ordförande för SPF(Sveriges Pensionärsförbund)
Kalmar län

Läs mer om