Kalmar län överraskande i topp på årets konjunkturbarometer

Gå ut och se dig omkring. För enligt Almi Företagspartner AB ska det formligen myllra av näringsliv och lusta i såväl Östergötlands som Kalmar län. Så mycket faktiskt att Kalmar län toppar den årliga konjunktur-barometern som Almi presenterade på måndagen. Med Östergötland tätt efter.

Från läsekretsen2006-12-12 08:03
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Almi Företagspartner AB ägs av staten och är moderbolag i en koncern med 21 dotterbolag. Statens ägarandel uppgår till hälften, plus en procent, och den övriga knappa halvan, ägs av landstingen, regionala styrelseorgan och kommunala samverkansorgan. I de länsvisa dotterbolagens styrelser återfinns förutom representanter från ägarna, näringslivsfolk av alla de slag. Med 450 anställda och en tydlig och klar affärsidé att hjälpa näringslivet att utvecklas, innebär det en viss tyngd när Almi utser Kalmar län till konjunkturvinnare för 2006. Även om det privata näringslivet i många avseenden föredrar att klara sig själva och dra lasset med så liten statlig och offentlig inblandning som möjligt, så finns vissa områden där det offentliga och det privata går hand i hand. Det är just sådana frågor som Almi ska bevaka och säkerställa.

På toppen i riket
När det gäller småföretagande och en uttalad vilja att nyanställa så utmärker sig således Kalmar län. Det är i Kalmar län utvecklingen har varit mest positiv jämfört med föregående år. Betecknande är också att grannlänen Blekinge, Kronoberg och Jönköping kommer på betydligt mindre smickrande platser.
Norrut ser det dock bättre ut. Östergötlands län hamnar på en toppplats på listan.
Almi har under sen höst talat med ett stort antal företag och en viss avmattning i konjunkturuppgången kan skönjas. Dock inte i Kalmar län - där tror företagen på framtiden, och såväl investeringsvilja som förutsättningar att nyanställa ligger på absolut riks-topp.
Extra skjuts
Som vanligt ska all statistik tas med en ordentlig nypa salt, men vi måste ändå notera att det råder bra stämning i såväl Östergötlands som Kalmar läns företag. Även om konjunkturcykelns topp är nådd för denna gång, så har den senaste tidens utveckling gjort att nyanställningar måste till för att klara produktionsuppgångar.
Och även om den starka konjunkturuppgången kanske håller på att mattas så berättar årets barometer att de allra flesta tror på en fortsatt positiv utveckling. Ofta är det ju på det viset att blotta förväntningen gör att utvecklingen får en extra skjuts.
Kanske är det Kalmar läns finfina strategiska läge gentemot den allt hetare och allt viktigare öststatsmarknaden, som bidrar till att regionen hamnar i centrum. Kanske är det storslagna investeringsplaner i såväl södra länsdelen, som utefter kusten, och inte minst i Hultsfred-Vimmerbyregionen, som ger utslag.
I sammanhanget får nämligen upplevelseindustrin inte glömmas bort. Hultsfredsfestivalen nämns med allt större respekt inte bara inom landets gränser, utan även i ett europeiskt perspektiv. Helt nyligen uppmärksammades och hyllades Hultsfredskonceptet på ett internationellt plan.
På tidningen har vi en service där internetupplagor av all europeiska press dygnet runt sökes igenom, på jakt efter vissa sökord. Hultsfred har vi som ett sökord och det är påfallande ofta som festivalen och allt som fötts ur och parallellt med festivalen, ger träffar.
Småländsk envishet
Detsamma gäller naturligtvis Astrid Lindgren och ALV. Intresset för den Vimmerbyfödda författaren visar ingen tendens att svalna, snarare tvärtom. Detta gör att namnet Lindgren, ortsnamnet Vimmerby, och kanske framför allt Astrid Lindgrens Värld, tillhör mediatopparna när det gäller antalet träffar.
Turistsatsningarna i Vimmerby genererar dels direkta inkomster i form av besökare, dels indirekta inkomster i form av värdefull uppmärksamhet.
Linköpings expansion behöver som någorlunda frekvent besöker staden ta miste på. Men även Vimmerby- och Hultsfredsregionen har en rad välskötta och oerhört expansiva företag som säkerligen bidrar till länets topplacering på årets konjunkturbarometer.
Och allt detta har åstadkommits trots en mycket styvmoderlig statlig behandling när det gäller infrastruktursatsningar och lokaliseringar av olika statliga verk och liknande.
Tala om småländsk envishet.

Alf Wesik
Läs mer om