Du skriver att moderaterna drev frågan om kylmatens införande i Vimmerby. Det är fel, även om moderaterna också stod bakom beslutet. Allt började 2003. Kommunstyrelsens arbetsutskott beslöt då att ett förslag ska läggas från omsorgschef och barn och ungdomschef om ny kostorganisation.
Sammanfattningsvis drev Vimmerby kommun totalt 45 kök fördelade på 29 tilllagningskök och 16 mottagningskök. Räknar vi om antalet årsarbetare till antal anställda personer arbetar 65 personer. inom kommunens tillagningskök och 21 personer i mottagningskök, sammanlagt 86 personer.
Sammanlagd kostnad for kosthanteringen inom Vimmerby kommun uppgick då till cirka 29 miljoner kronor brutto, lågt räknat, vilket utgör knappt 4 procent av kommunens budgeterade bruttokostnader.
Man ansåg det dyrt och beslöt tillsätta en styrgrupp. I den styrgruppen fanns inte en enda moderat. Uppdraget var att fastställa uppdragsbeskrivning för översyn av kommunal måltidsservice inom Vimmerby kommun. Styrgruppen blev Anna-Karin Cederstrand, (c) och ordförande, Britta Sterneland (c), Inge Schulz (s), Peter Högberg (s) samt tjänstemännen Chatarina Hafström och Sten-Olof Svensson.
Ur protokollet: Med hänsyn till kommunstyrelsens mål om att erbjuda god och näringsriktig kost, trivsamt serverad och att kosthanteringen ska ske med hög effektivitet och till acceptabla kostnader anser styrgruppen att alternativ 3 är det som bäst tillgodoser målen. Alternativ 3 var just kylmat från ett centralkök.
Organisatoriskt föreslår styrgruppen att all matservice ska lyda under en nämnd och med alternativ 3 är det naturligt att omsorgsnämnden organiserar verksamheten eftersom Eken blir centralkök. Ingela Nilsson-Nachtweij (c) har på sociala medier hävdat att det var Leif Larsson (c) som räddade Tuna-köket från kylmat. I yttrandena som inköp 2004 står att läsa: "Tuna föräldraförening önskar diskutera alternativ lösning för "Tunaköken".
Moderaterna var mycket riktigt med och röstade för kylmat, undantaget Magnus Gustafsson (m) som bredvid Börje Fors (fp) och Christer Segergren (mp) röstade mot.
Centerpartiet skrev i sitt yttrande att man är positiva till fortsatt beredning av utredningens förslag beträffande kylmat. Det fanns inget yttrande från (m), enbart (kd), (c) och (mp), den sistnämnda emot.
Moderaterna kan inte svära sig fria från införandet av kylmaten. Men vi var det parti som först prestigelöst tog initiativ till att vända på kuttingen och gå tillbaka till tillagningsskök. Den frågan har vi drivit hårdast av alla utifrån vår position i kommunledningen.
Också Tuna-köket omvärderades på vårt initiativ. Tomas Petersson (m), då i kommunstyrelsen, fick mycket kritik av centern för den "pudel" moderaterna gjorde om Tuna-köket.
Jag vill också tillägga att kylmaten i många avseende är bättre än den processade, varma mat som kördes runt i taxibilar till folk, där näringen inte fanns kvar. Så det vi gör nu, en kombination av kylmat och tillagningskök ser ut att vara det bästa. Vi kan konstatera att vi är på rätt väg i kommunen nu.
Micael Glennfalk (M)
Kommunalråd i Vimmerby
"Kan inte svära oss fria från kylmaten"
Svar till Börje Fors (fp) ang. kylmaten.
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.