Idag, ett år senare, kan vi konstatera att både kommunen och branschen lärt sig samverka. Resultatet: branschen har svarat upp med flera fina satsningar. Nu senast Linda Carlssons club "Prime".
Det är lönsamt för kommunen att ha bra relationer med näringslivet. Kommunens LOTS-projekt, där företag ska få hjälp med kontakterna, har också startat upp väl.
Men debatten gav mig anledning till en annan tanke; fungerar utelivet i Vimmerby kommun?
Ungdomar klagar på att det inte finns någonstans att roa sig.
Framtidskommissionen har sin skrift "500 texter om framtidens..." ett avsnitt om ungas röster. Här finns sådant som att gymnasiet ska innehålla praktik med sikte på jobb, bostäder för unga, säkra cykelbanor, fritt internet - och rikare nöjesliv, kulturliv, mysiga caféer och mötesplatser.
Utelivet är viktigt för unga människor. Självklart måste marknaden klara just caféer, restaurang och klubbar av olika slag. Problemet blir när småstaden inte orkar uppbringa ett tillräckligt stort underlag.
Därför måste alla satsningar ta sikte på ett regionalt omland. Det handlar till väldigt stor del att få bra entreprenörer att vilja satsa. Här måste vi som kommun kunna fungera som en stödjande partner och inte bara en tillståndsgivande partner. "Prime", "Kharma", Stadshotellet och Brygghuset med sina återkommande festtält kan göra Vimmerby till ett centrum för regionalt uteliv.
Jag tror inte att utelivet får ungdomarna kvar i kommunen, lika lite som att ett regelbundet brev till deras Stockholmsadress får dem att flytta hem (digitala medier räcker gott i det avseendet.) Istället är det andra faktorer som avgör återinflyttning av ungdomar. Viktigast är jobb. Men också attraktivt boende och bra förskola, skola och föreningsliv.
Men viktigt är också deras minnesbild av hur det var att växa upp i Vimmerby kommun. Och här har utelivet en roll att spela.
Ser man bara att det var en evig ensamhet, dåligt med socialt umgänge och sällan kul på helgens kvällar, ja då har kommunen tappat i attraktionskraft.
Därför är näringens satsningar nu så viktiga. För bara ett år sedan var det kris när Linda Carlsson stängde sin Club och kände sig missnöjd med kommunen. Vi tog tag i det tillsammans, förde dialog och löste problemen.
Idag är det annorlunda, nu finns det förutsättningar för ett uteliv i Vimmerby-regionen och jag hoppas nu att vi alla, i olika åldrar, tar vara på den möjligheten.
Micael Glennfalk (M)
Kommunalråd i Vimmerby
Kan Vimmerby bli regionalt nöjescentrum?
Utelivet i Vimmerby var aktuellt sommaren 2013. Hotell Ronjas "Cluben" blev en publiksuccé. Men? stor debatt följde av att kommunens miljöförvaltning ville stänga uteserveringen klockan 24 på grund av klagomål på ljudnivån. Jag och näringslivsenheten tog ett antal möten med branschen och försökte hitta en fruktsam dialog.
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.