Min erfarenhet är att offentligt anställda tjänstemän, proffstyckare och organisationsföreträdare har träffats många gånger dagtid med full lön och haft överläggningar om miljömålen. De som ska " göra jobbet " har varit tvungna att sköta sina ordinarie jobb!
När det gäller bruk av skogen och biologisk mångfald så kan vi konstatera vissa fakta.
Antalet arter i skog och övrigt landskap både ökar och minskar. Där skog har brukats enligt nya metoder har vissa arter ökat. Mängden skog i Sverige fortsätter att öka. Ökar gör andelen äldre skog, andelen lövskog och äldre lövskog. Mängden död ved ökar. Skapande av skogsvatten ökar. Hänsyn vid avverkningar blir allt bättre och inte minst hänsyn vid vatten. Det pågår ett seriöst arbete för att minska markskadorna.
Jag tycker att de som arbetar med att sköta skog borde få beröm. Det frivilliga arbetet har lyckats flytta fram positionerna. Karin Åström det var först 1977 med den nya Fälldin regeringen som vi fick stopp för flygbesprutning med hormoslyr över hyggen vilket tidigare gjordes för att ta bort lövträd och lövbuskar. Besprutning med hormoslyr från flygplan kunde bara användas hos stora markägare med stora hyggen. Inte minst hos Domänverket som ägdes av svenska folket. Notera vilken starkt förändrad syn på skogsbruk som markerades i samband med detta politiska beslut 1977. De stora hyggenas politiker är inte längre med och driver sin linje.
Lite historik: på 1700- och 1800 tal hade vi i mina hembygder i Småland ett virkesförråd på ca 50 skogskubikmeter per ha. Idag har vi ca 170 skogskubikmeter per ha. Vår skog har idag mycket högre medelålder än skogen än på 17-och 1800-tal. Då höggs en överväldigande del av skogen ner vid knappt 50 års ålder för att kolas till kol för järnbruk och för att framställa tjära. Bara en liten del sparades för att bli timmer. Mycket användes till brännved. I Småland har folk använt skogen i betydlig omfattning i mer än 1000 år.
I min hembygd är det den offentligt ägda skogen som står för mest " skogsmonokultur, lägst medelålder och stora hyggen ". Det är den skog som du själv Karin Åström äger tillsammans med övriga svenska medborgare. Varför inte använda den gemensamt ägda skogen som förebild. Den offentligt ägda skogen består i regel av mycket stora sammanhängande skogsarealer och lämpar sig utmärkt för ändamålet. Enskilda skogsägare har sedan länge en stark inriktning mot att skapa ökad biologisk mångfald i skogarna.
När du refererar till skogsstyrelsens undersökning så borde du tala om att skogsstyrelsen har underkänt sina egna siffror. Det finns inte längre några 36 procent underkända avverkningar. Men säkerligen finns det en hel del avverkningar som har brister avseende miljö och naturvård.
Fel begås tyvärr i vårt samhälle och inte bara i ditt debattsvar.
Enligt min mening är det största miljöbrottet mot skog att belägga den med asfalt, cement och betong. Vet du hur många hektar skog som utsätt för detta varje år? Ett annat stort ingrepp i naturen är att dra nya kraftledningar. I min hembygd planerar Svenska kraftnät ( staten ) att anlägga en ny ca 12 mil lång kraftledning som är ca 70 - 80 meter bred. Detta för att tillgodose människors överkonsumtion av el och för att de som äger elproduktionen ska tjäna pengar. Räkna på hur mycket mark som behövs i detta fall. Karin, räkna gärna också på hur mycket skogsmark och kubikmeter som kommer att behövas när allt fler städer ska få energi och värme från skogen. Ta gärna det stora värmeverket som planeras i Värtan i Stockholm som exempel.
Ge oss gärna också ett räkneexempel på hur mycket skog som behövs för att klara ut människors dubbla boenden. Två boenden och resor däremellan. Det kan gälla fritidshus i fjällen eller på Gotland. Du känner säkerligen till problemet ! Det är inte minst med export av skogens produkter som vi i Sverige får pengar till att bekosta inköp av fossilt bränsle för att t e x driva flygplan, bilar, båtar. Privatbilism, annan trafik, utsläpp från industrier sprider mycket föroreningar liksom uppvärmning av hus med olja och detta drabbar skogsmark med nedfall av föroreningar från luften. Kanske borde skogsägare kräva att få betalt för att samhället producerar så mycket " avfall " som drabbar skogsmarken, skogens vattnen och den biologiska mångfalden.
Olle Granath,
Emådalens Naturskyddsförening
Naturvårdsombud i Södra
Karin Åström väljer bort fakta
Debattsvar Karin Åström, SNFs vice ordförandeKarin Åström SNFs vice ordförande konstaterar att Sveriges uppsatta miljömål inte kommer att nås i tid. Det beror antagligen på att tidsramarna varit för korta och troligen också på att de som förväntas praktiskt klara ut målsättningarna har fått otillräcklig information.
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.