Kärnkraften har döden i sitt fotspår

Uranet som är kärnkraftens drivmedel är en ändlig resurs precis som oljan. Precis som oljan så räcker uranet alltså inte i all evighet utan kommer att sina. Vi ska vara kloka och satsa på förnybara resurser exempelvis sol, vind och vatten.

Från läsekretsen2007-11-27 07:48
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Brytningen av Uranet skapar stora miljö och hälsoproblem. Vi vill inte ha brytning här i Sverige, men vi vill heller inte förorsaka sådana problem i andra länder.
Vi har kärnkraftverk i Sverige som blöder, de gamla verken måste göras nått åt för att inte äventyra säkerheten och jag vet vad, nämligen avveckla nu.
Börja avveckla all kärnkraft nu och börja då givetvis med de gamla kärnkraftverken, en avveckling skulle kunna genomföras på ca 10 - 12 år samtidigt som koldioxidutsläppen minskar. Avvecklingen kan ske genom skärpta säkerhetskrav, höjd skatt på kärnkraft och genom att kärnkraften får bära alla sina kostnader inklusive försäkringskostnader. Hälften av kärnkraften kan effektiviseras bort genom avveckling av elvärme och effektivisering av annan elanvändning. Den andra hälften kan ersättas med exempelvis vindkraft och biobränslen.
Kärnkraften bär dessutom på stora olycksrisker. Stora olyckor (Tjernobyl år 1986) inträffar sällan, men konsekvenserna är oacceptabla. Svenska reaktorer har drabbats av åtskilliga allvarliga incidenter som avslöjar risker när det gäller så väl hårdvara som organisation.
Avfallet innehåller stora mängder extremt giftiga ämnen och är i vissa fall dödligt radioaktiva ned i mikronivåer.
Vi vill ha säkra energikällor som är förnyelsebara och kan utvecklas under ordnade former.
Satsa på flexibla lösningar där naturlighet och säkerhet är det primära.

Ann Y Hellenborg
Landstingsråd ( mp )

Läs mer om