Kärnkraften har ingen framtid

Det mänskliga minnet är kort. Vi glömmer snabbt insidenterna vid kärnkraftverken i Forsmark, Simpevarp och Ringhals. Detta trots att händelserna vid Forsmark tydligen var mycket allvarliga.

Från läsekretsen2008-01-22 07:35
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I klimatdiskussionernas tidevarv försöker nu de övervintrade kärnkrafts-kramarna göra kärnkraften till ett "snällt" och "billigt" energislag, som löser alla mänsklighetens problem. Men kärnkraftsteknologin har ett antal moment, som vart och ett har stora risker: 1. Kärnkraft förutsätter brytning av uran. Denna verksamhet är giftig och smutsig och innehåller många risker. När man bryter uran river man upp berget och släpper ut giftiga gaser.
Anrikningen, tillverkningen, av uranstavar att användas i kärnkraftverken är heller ingen trevlig industriell verksamhet. 2. Själva driften av verken blir aldrig riskfri - och i dagens värld kan kärnkraftverken vara begärliga byten för terrorister, 3. Tillvaratagandet av det utbrända kärnbränslet är fortfarande ett problem även om Sverige kommit långt i frågan. Det nya mellanlagret räcker till för att klara avfallet från nuvarande reaktorer - med nya satsningar på kärnkraft måste mellanlagringen byggas ut ytterligare.
Man kan säga att kärnkraftstekniken dras med tre besvärliga riskmoment. Till detta kommer den hämsko en utbyggd kärnkraft skulle få för alternativ elproduktion. Vi vet att den billiga kärnkraftselen under 80- och 90-talet stoppade utvecklingen av miljöriktiga energislag som vind, biobränsle och solceller och inte minst effektivisering. Skall vi nu åter en gång satsa på den icke långsiktigt hållbara kärnkraften?
Och därmed försvåra för utbyggnad av vindkraften och biomassabaserad mottryckskraft. Det planerade femte kärnkraftsverket i Finland borde få även den mest för4härdade kärnkraftskramaren att tänka efter en gång till. Detta kärnkraftverk har råkat ut för det ena missödet efter det andra. Utrustningen till verket har haft massor med fel, efter att man hållit på med byggnationen i över ett år är man två år försenade. Man räknar med att priset för det nya verket blir 50 procent dyrare än beräknat.
Så låt oss inte göra om misstaget från 70-talet. Fortsätt i stället att satsa på effektivare elanvändning i industrier, bostäder och offentliga lokaler. Fortsätt bygga ut vindkraften och andra miljöriktiga, långsiktigt hållbara kraftslag.

Lennart Beijer (v)

Läs mer om