På en vårdcentral görs mindre undersökningar, man skriver ut recept, tar blodprov och urinprov samt skriver ut remisser. Många läkare vill göra karriär och jobba med svårare uppgifter.
Det går inte vid en vårdcentral. Sedan åker en del läkare till Norge där de kan tjäna 80.000 kr på tre veckor.
Under 1970 och 1980-talet kunde polska och tjeckiska läkarstudenter läsa till läkare utan att ta lån. Allt var gratis. Om de ville jobba i länder som inte tillhörde östblocket fick de lösa ut sig med 300.000 kr. Det var mycket pengar på den tiden.
Nu är det ett gäng polska läkare som lär sig svenska. Tyvärr är de för få. Det borde vara dubbelt så många. Mindre orter har inte råd med faciliteter som t.ex. ett hyfsat stort bibliotek, bowling, golf m.m.
Jag vet inte om de ledande politikerna i Kinda kommun varit i kontakt med företrädarna för landstinget. Förra året fick landstinget ett rejält överskott med pengar i kassan. Men allt är inte så enkelt som många tror.
Jan Germundsson,
Kisa
Kisa vårdcentral saknar läkare
På Kisa vårdcentral saknas det läkare. Så ser det ut även på många andra orter i Sverige. Svårast är det i Norrland. Det beror på många omständigheter. Många läkare vill bo och vill jobba på de större sjukhusen.
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.