Efter den så kallade Laval-domen har EU beslutat att utländska företag och utländska arbetare kan betalas under de svenska kollektivavtalen. Detta förekommer främst i bygg-, transport och handelsbranscherna.
Nu har LO efter moget övervägande beslutat att föra upp frågan på högsta nivå! Ambitionen är att de svenska kollektivavtalen åter skall gälla på arbetsplatser i hela Sverige. Ganska naturlig målsättning för en facklig organisation kan man tycka. Och för alla seriösa företag borde det också vara en självklarhet. Företag, som agerar i Sverige skall givetvis ha samma grundförutsättningar.
Men motreaktionerna kom ganska omedelbart. Både svenskt näringsliv och något mer överraskande, den svenska regeringen, reagerar mycket surt. De tycker inte att arbetsmarknaden skall begränsas av det svenska kollektivavtalet.
LO:s förslag riktas inte mot utan till stöd för de utländska byggnadsarbetarna och chaufförerna. Kollektivavtal är bra för ordningen på arbetsmarknaden.
Det är bara att beklaga att Alliansregeringen inte ställer upp på att de svenska kollektivavtalen skall gälla i Sverige.
Lyckligtvis kan detta korrigeras vid valet i sept 2014.
Lennart Beijer (V)
Hultsfred
Kollektivavtal - en grundbult i ett samhälle i balans
När man blir medlem i en facklig organisation, lovar man samtidigt att inte ta jobb som betalar under kollektivavtal. Seriösa företag som skrivit under avtal med den fackliga organisationen är normalt lika intresserade av att avtalen följs som facket själva. Kollektivavtalen skapar konkurrensneutralitet på arbetsmarknaden.
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.