Kollektivavtal viktigt för seriösa företag

Det pågår en intressant insändardebatt i länets tidningar. Ann-Marie Fagerström(s) pressar den moderate länsriksdagsmannen Aurelius om hur han ställer sig till de svenska kollektivavtalen och om han stöder de femtio borgerliga riksdagsledamöter, som i en lettisk tidning "ber om ursäkt" för Sveriges agerande vid Vaxholmskonflikten.

Från läsekretsen2005-07-02 04:15
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Jag är övertygad om att Ann-Marie effektivt kommer att visa på Nils Fredrik Aurelius i grunden löntagarfientliga inställning. Bara detta att Nils Fredrik slingrar sig i frågan om annonsen i den lettiska tidningen är väldigt belysande. Tycker Nils Fredrik att annonsen är bra eller tar han tydligt avstånd?
Nils Fredrik, som tydligen inte förstår vilken viktig roll kollektivavtalen har på den svenska arbetsmarknaden, borde fråga någon företagare i denna fråga. Det är nämligen lika viktigt för det seriösa företaget som för den anställde att alla i branschen följer avtalet.
Seriösa företag kan inte konkurrera med företag, som dumpar lönerna eller fuskar med arbetsgivaravgifter och skatter. För att upprätthålla en sund konkurrens måste alla aktörer på marknaden följa samma regler. Självklart kan då inte en del företag följa det lettiska kollektivavtalet och de andra det svenska.
Moderaterna i Sverige kallar sig själva för arbetarparti. För att någon skall tro på detta minst sagt humoristiska påstående måste Nils Fredrik - till att börja med - uttala sitt oförbehållna stöd för de svenska kollektivavtalen.

Lennart Beijer, Vänsterpartiet, Hultsfred