I programmet nämns också signaturen Knut som gått miste om 9 års tjänstepension tack vare avsaknaden av kollektivavtal. Detta stöter vi på ibland där arbetsgivaren upplyser om försäkringsskyddet motsvarande det som kollektivavtalet täcker, vilket i sin tur inte garanterar att arbetsgivaren betalar in.
I arbetsförmedlingens direktiv står att de inte får placera ut någon på lönebidrag om arbetsgivaren inte följer kollektivavtalet eller inte har förhållanden likvärdiga med kollektivavtal.
I mina ögon innebär detta att arbetsförmedlingen alltid skall kräva kollektivavtal. För jag ser detta på samma sätt som vi brukar/brukade se på att ha med sitt svenska pass på resa i Europa. Vi behöver inte ha pass när vi reser inom Schengen avtalade länder, men vi måste ha med giltig legitimation, vilket det enda godkända är eller var vårat pass.
På samma sätt har inte arbetsförmedlingen krav på sig att kräva kollektivavtal, men då enda helt säkra sättet för arbetsförmedlingen att veta om förhållandena på arbetsplatsen följer riktlinjerna är kollektivavtal det enda möjliga kravet.
Den största fördelen med kollektivavtalet är i de fall som arbetsgivaren av någon anledning inte betalar sin försäkringspremie. Då gäller försäkringen ändå för de anställda och försäkringsbolaget tar sig sen an arbetsgivaren angående skulden.
Så för er egen skull. Ta reda på om er arbetsgivare har kollektivavtal eller inte. Finns det inget kan det stå dig dyrt.
Anna Björklund
IF Metall
Norra Kalmar län
Kollektivavtalet det enda helt säkra
Uppdrag granskning den 14 mars handlade om Martin som dog på väg till jobbet han fått genom lönebidrag från arbetsförmedlingen och Martins mamma som tvingades låna pengar till Martins begravning då de utlovade försäkringarna på arbetsplatsen inte fanns för just Martin.
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.