Kommunala beslut ska fattas på lagen

Ett gäng konsulter har halkat in i Kinda kommun på ett bananskal. De har nu kommit fram till att politikerna är svaga. Det skulle kunna tolkas som att de politiker som folket valt inte håller måttet.
Eller att de beslutande församlingarna fullmäktige, styrelse och nämnder förpassats till åskådarplats. Att gårdsfolket har tagit över.

Från läsekretsen2012-09-26 06:49
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I senaste reklambladet från Kinda kommun berättar avgående kommunchefen om sitt ledarskap. Han talar däremot inte om hur han tagit avtalsvägen runt politiken. Han anlitade bland annat en kommunjurist från annan kommun.
När jag 2006 upptäckte vad han pysslat med blev det cirkus. Kommunstyrelsens arbetsutskott tog över de felaktiga avtalen från kommunchefen. Kommunalrådet Anders Ljung skrev ett baklängesavtal och pengarna fortsatte att rinna iväg till juristen. Kommunstyrelsen fick inget veta.

Nu har Kinda fått en ny kommunjurist. Denna gång från Vimmerby. Han har många frågor på sitt bord.
En akut fråga är att riva avtalet om delad jurist. En kommunjurist måste nämligen vara anställd i den kommun han ska företräda. Man kan inte tjäna flera herrar.
En annan fråga för en kommunjurist är att åtgärda eventuella falska avtal om avgångsvederlag. De avtalen kan sedan användas för att klå skattebetalarna på pengar.

När ett privat företag betalat skatter, leverantörer, löner etc kan man fritt förfoga över det som blir över. Vill man köpa ut en anställd är det kanske ett gränsfall. Den som erbjuder pengar för en motprestation kan åtalas för mutbrott. Mottagaren kan tvingas betala tillbaka pengarna. Det räcker inte med att parterna är överens. Uppsägning och fällande dom kan underlätta.

En kommunal myndighet får inte föra över skattemedel till enskild person eller näringsidkare, se gynnandeförbudet. Nästa fråga är handläggningen av ärenden. Eventuella tilltag med falska avtal kommer sällan upp för beslut. Den medborgare som ber om en motivering får, i bästa fall, svävande hänvisningar till delegation, avtalsfrihet i avtalslagen och den privata arbetsrätten.

Ett sätt att reda ut begreppen är att anmäla "avtalen" för beslut i styrelsen. Så gjorde man i Mjölby. Den demokratiska kontrollen fungerade inte. Det blev fel. Kommunstyrelsen tyckte att ett avtal mellan två anställda kunde gälla även som ett avtal mellan den före detta anställde och kommunen.
En tredje juridisk fråga är hur de elaka konsulterna kom in i Kinda. Kommunfullmäktige tillsatte en arbetsgrupp för att se över organisationen. Gruppen fixade ett gäng konsulter på direktupphandling. Ett enligt mig felaktigt avtal mellan kommunen och konsulterna undertecknades av en tjänsteman. Och nu står kommunstyrelsen igen med byxorna nere. Kritiken från konsulterna är skoningslös.

Äventyren med kommunjuristen och dessa avtal har minskat kommunens förtroendekapital och kassa. Ärenden ska behandlas på protokollförda sammanträden i fullmäktige, styrelse och nämnder. Beslut ska fattas på lag.

Arne Grip,
Kisa

Läs mer om