Kommunens agerande i strandskyddet genant

Sveriges stränder är en naturtillgång av mycket stort värde för allmänheten och för växt- o djurliv som är beroende av vattenmiljöer. Strandskyddet tillkom för att skydda och bevara dessa miljöer för framtiden och i allmänhetens intresse. Kort och förenklat kan man säga att det är frågan om 100 eller 300 meter generellt förbud att bygga nära vattenlinjen längs Östersjön och våra större sjöar och vattendrag.

Från läsekretsen2013-10-15 07:25
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Kommunerna har fått möjlighet att bevilja dispenser efter särskilda regler. Länsstyrelsen kan stoppa dispenserna om kommunen medgett dispens på felaktiga grunder. T.ex. Västerviks kommun har fått många avslag eftersom man givet dispenser på felaktiga grunder. Kommunen ondgör sig över detta och anser att Länsstyrelsen har fel.

Det är genant att bo i Västerviks kommun och uppleva detta, särskilt som man vet att hela vår skärgård är av Riksintresse liksom många andra områden i kommunen. Stora områden på Öland är också av Riksintresse.

Det finns en övertro att om det byggs fler hus i attraktiva lägen, nära vatten, så kommer en positiv landsbygdsutveckling att ske. Det är nu så att det inte är hus som fattas i skärgården/landsbygden i dessa lägen, utan folk som vill bo där mer än några veckor på sommaren. Det rörliga friluftslivet är förlorare och alla de följdeffekter detta ger både i lokal konsumtion och friskvård.

Det är inte bara den enskilda kommunen som skall bestämma hur vi förändrar, utan man skall även ta hänsyn till inlandskommunernas innevånare som vill komma till kusten och bedriva friluftsliv, ja medborgare i hela landet (Riksintresse) och t o m kan man säga besökare från andra länder, Norden, Europa o s v. Turismen i Sverige ökar ständigt.

När nu inte bara Jordens befolkning utan även Sveriges befolkning ökar, ligger vissa kommuner och organisationer t ex LRF, Södra m fl helt fel i tiden när man har som slogan att: "Det enskilda ägandet skall stärkas".

Halva Sverige är privatägt och hälften av resten är privata bolag! Givetvis kan ägarna inte ensamma bestämma om hur mineraltäkt, skogsskötsel, jordbruksskötsel, bebyggelse, tillgänglighet för andra än ägarna m m skall ske. Vi skall alla samsas på samma jordklot.

Ett sätt att kringgå Strandskyddet är att få godkända översiktsplaner och detaljplaner och samtidigt passa på att få Strandskyddet upphävt. Färska exempel på detta avskräcker, se bifogade bilder från Västerviks kommun som visar hur man kort efter upphävandet av Strandskyddet tar för sig och privatiserar områden som är tänkta vara kvar till det rörliga friluftslivet.

Lätta inte på Strandskyddsreglerna, och se upp med dispensmedgivanden från kommunerna om de ens skall ha denna rätt.

Friluftsfrämjandet
i Västervik
Katja Fridsta, ordförande, Jan Jakobsson, vice ordförande, Stig Strömer

Läs mer om