Kontrast mellan skollov och relationsvåld

De flesta barn såg med glädje fram åt sportlovet förra veckan, åt ledigheten och vilan och åt umgänget med föräldrarna, men en del barn såg sportlovet an med oro. För dem väntade ett sportlov i våldets tecken. Kontrasten mellan det liv de flesta av oss lever och tillvaron för den som lever i våldets skugga blir extra brutal i tider av ledighet.

Från läsekretsen2013-03-14 07:55
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Verkligheten är att sjutton kvinnor varje år dödas av en närstående. Det är sjutton mammor, systrar, mor- och farmödrar som inte längre kan krama sina barn eller vara en del av gemenskapen på arbetsplatsen.

ALLIANSEN satte tidigt fokus på frågan om relationsvåld och har framhållit den som den allra viktigaste jämställdhetsfrågan i vårt samhälle. Straffen för allvarliga våldsbrott skärptes samtidigt som kontaktförbudslagstiftningen vässades. Polisen fick kraftigt utökade resurser och ett tydligt uppdrag att förbättra arbetet mot relationsvåld, inte minst bemötandet av brottsoffer och kvaliteten på utredningarna. Syftet var att ge bättre skydd åt dem som är utsatta för hot, våld och trakasserier.
Straffskärpningar och fler poliser är dock inte nog. År 2007 beslutades om en bred handlingsplan för att bekämpa mäns våld mot kvinnor, hedersrelaterat våld och förtryck samt våld i samkönade relationer. Fram till 2010 satsades drygt 900 miljoner kronor på olika åtgärder inom handlingsplanen.
Brottsförebyggande rådet (Brå) sammanställer regelbundet statistik på området. Den visar att det under 2011 gjordes 27 972 anmälningar av misshandel mot kvinnor. I hela 60 procent av dessa fall har den misstänkte och offret en nära relation.

REGERINGEN har utnämnt tidigare länspolismästare Carin Götblad till nationell samordnare mot våld i nära relationer och det är ett viktigt steg i det fortsatta arbetet. Vår nyligen släppta rapport "Vem ska tro på mig?", som syftar till att utveckla M:s politik mot relationsvåld, är ett annat. I rapporten, som listar 50 konkreta åtgärder, föreslår vi bland annat att fler relationsvåldscentra ska inrättas. Där ska man samla alla professioner som en våldsdrabbad kvinna behöver ha kontakt med.
Vi har också var och en ett personligt ansvar för att se och hjälpa kvinnor i vår närhet som utsätts för våld. Så enkla saker som att säga ifrån, om en man i bekantskapskretsen är nedlåtande eller hånfull mot sin hustru eller sambo inför ögonen på vänner, kan göra stor skillnad.
Det har nyss varit sportlov. Vårt mål är att alla ska kunna uppleva lugn, även varje kvinna och varje barn. Våld i nära relationer är en otäck och mörk företeelse i vårt samhälle som är svår att komma åt. Men det är inte omöjligt.

Andreas Norlén (M),
riksdagsledamot i konstitutionsutskottet

Ewa Thalén Finné (M),
riksdagsledamot i justitieutskottet

Läs mer om