Vi har i ett uttalande till lokalpressen ställt frågan om det inte är dags att Centerpartiet kräver Mauds avgång eller står Centerrörelsen i länet bakom förslaget om försämrade villkor för ungdomar på arbetsmarknaden. Nu har vi fått ett svar och det var precis det svaret vi var oroliga för att få. Nämligen att det enda receptet ni har för att få ner arbetslösheten är att försämra anställningsvillkoren.
Vi kan bara konstatera att Centerledaren ännu en gång visat att man tänker fortsätta sin resa högerut för att visa att man är ett parti som ligger till höger om moderaterna. På sedvanligt sätt har man lagt fram ett förslag utan att tänka på vilka konsekvenser det medför.
Förslaget är väldigt generöst mot arbetsgivarna, men tyvärr så gör det våra ungdomar helt rättslösa. Syftet är också att medvetet sänka ingångslönerna för ungdomar i Sverige. Vi tror inte att det undgått någon att Höger regeringen i Frankrike har beslutat att införa i stort sett samma förslag om försämringar och där har det lett till svåra upplopp.
Vill hon skapa en ungdomsrevolt även här?
Förslaget bygger på att man vill införa ett särskilt ungdomsavtal för nyanställning av unga upp till 26 år. Anställningen ska arbetsgivaren kunna bryta när de vill utan att ange några skäl. Man menar att detta skapar en flexiblare arbetsmarknad och fler arbetstillfällen genom att företagare ska våga nyanställa.
Är det svårigheten med att anställa eller är det kollektivavtalen och LAS man vill komma åt?
Vill man skapa en rättslöshet där arbetsgivare kan välja, vraka och sparka efter eget godtycke?
Vilka krav kommer unga att våga ställa när det gäller löner och andra anställningsvillkor utan att bli obekväma?
Vilka möjligheter kommer det finnas för facket att representera medlemmar med ett sådant anställningsavtal?
Unga har det redan svårt att ta sig in på arbetsmarknaden. Utan tryggad inkomst har man svårt att få hyreskontrakt eller lån om man vill bilda familj? Frågan är vad som händer med din anställning om du blir gravid, sjuk eller skadad på jobbet eller fritiden?
Vi är helt överens med er om att det krävs krafttag mot arbetslösheten, men som fackliga företrädare kan vi aldrig acceptera en politik som riktas mot löntagarnas anställningstrygghet.
Vi vill istället stärka anställningstrygghet och flexibilitet för löntagarna genom att minska de antal anställningsformer som man använder redan idag. Människor utför sina arbetsuppgifter bäst om dom känner sig trygga. Trygga människor utvecklas och när människor utvecklas så stärks företagens konkurrenskraft.
För att underlätta för unga att komma in på arbetsmarknaden så kan vi införa längre arbetspraktik under gymnasial utbildning, lärlingsplatser inom hantverksyrken, särskilt anställningsstöd upp till en viss ålder. Satsa mycket mer på kompetensutvecklig och låt samma regler råda för alla på svensk arbetsmarknad oavsett kön, ålder, eller ursprung.
Tänk om man kunde genomföra möjligheten för alla löntagare i Sverige att ta tjänstledigt i 6-12 månader efter exempelvis 10 års anställning för att prova annat arbete. Detta skulle säkerligen medföra att fler arbetsgivare på ett aktivare sätt skulle sätta anställningsvillkor, trivsel och arbetsmiljö i fokus, vilket skulle ge fler möjligheter att byta eller prova annat arbete och minska antalet arbetsskador, sjukskrivningar och förtidspensioneringar. Det tror vi att Sverige AB skulle tjäna på.
Håkan Korán, Ordförande avd 13
Tommy Rälg, Ombudsman avd 13
Skogs- och Träfacket
Avd. 13 Hultsfred
Koran och Rälg för Sveriges bästa
Svar på debattartikel den 29 mars i Vimmerby Tidning av Anders Åkesson,Carl-Axel Centerstig, Per-Inge Pettersson.Vi är medvetna om att det står utanför vår beslutanderätt att kräva Maud Olofssons avgång, och angående "Mauds huvud på ett fat" så är inte rubriken satt av oss.
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.