Kortare öppettider i förskolan

Besparingskraven i Hultsfreds barnomsorg upprör, det kan vi förstå. Ska barnen straffas för att deras föräldrar har obekväma arbetstider?

Från läsekretsen2012-07-30 06:48
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det är inte 7-16 jobb som gäller nu förtiden. Det är hårdare tider, ska du ha ett jobb så får du ställa upp, annars ingen a-kassa osv. Då krävs ju att offentliga system fungerar, att barnomsorgen anpassas efter de ökade kraven från samhället.
Alla har inte släkt och vänner att belasta/be om hjälp. Och barn ska inte flyttas runt, vilket detta förslag kan leda till. Barn är ömtåliga små människor som vi ska värna om och ge en god uppväxt.
Ett rörligt samhälle kräver rörliga, anpassade system. Inte är samhällets krav anpassade efter familjer och verkligen inte för barnen. Har barnen någon arbetsmiljölag som säger att efter 5 timmar ska de ha rast/vila.
Många barn, små barn, 1-5 år, är i grupp 7-10 timmar/dag, alla får inte ens fyra veckor sammanhängande semester, vilket vi vuxna bör ha för att vila ut och ladda om.
Vem tänker på barnens väl och ve? Vad har vi skapat för ett samhälle? Vem styr och vem bestämmer? Personalen, föräldrarna, lokalpolitikerna,
Reinfeldt, kungen, EU?
Kanske måste taxesystemet ändras, ta bort maxtaxan, så att man betalar efter användandet, en het potatis, men vi anser att man ska betala för det man nyttjar. Barnomsorgen är ju ändå till stor del subventionerad av staten. Dessutom skulle ju kommunerna få in mer pengar och därmed kunna utöka öppettiderna.
Man kan utöka personalstyrkan så att grupperna blir mindre och de små förskolebarnen, 1-5 år, får en chans att bli sedda och må bra. Personalen får en chans att orka arbeta till pensionen. Små barn kräver aktiva, positiva, vuxna, det vet alla föräldrar med småbarn, och det vet vi som arbetar i förskolan.
Det är väl inget parti som vågar höja taxan, då sjunker ju röstantalet, men får konsumenterna kvalité så är nog de flesta beredda att betala. Eller som en rektor sa när vi påtalade lite obekväma saker; "take it or leave it".
Regeringen lovar och ställer till det medan kommunernas ekonomi blir allt sämre, med fler som uppbär försörjningsstöd, fler arbetslösa osv. Det behövs riktade bidrag till kommunernas fortsatta överlevnad. Staten kan inte komma med påbud efter påbud utan att finansiera detta.
Det krävs kunniga, envisa kommunpolitiker som en gång i månaden reser upp till Stockholm och tar Reinfeldt i örat och snackar vett med Anders Borg.

Kommunanställda inom förskolan

Läs mer om