Svenska Kraftnät har redan bestämt sig för att ledningen ska byggas som en luftburen växelströmsledning, eftersom man menar att det är driftssäkert och billigast. Detta kräver kraftledningsgator på 52 meter plus röjningszoner vid sidorna. Ledningen blir cirka 20 mil lång och berör omkring 1100 fastighetsägare.
Konsekvenserna för enskilda markägare och kringboende blir stora. Det handlar om breda ledningsgator, risk för nya stormskador, sönderstyckade skogsbestånd, skadad infrastruktur och drabbad produktion. Det krävs ett säkerhetsavstånd mellan bostadshus och kraftledning och därför kommer vissa hus att behöva tvångsinlösas. Där ledningen dras genom skog måste träden avverkas. Hela den ytan ger därefter inga intäkter för markägaren. Alliansregeringen har visserligen höjt intrångsersättningen med 25 procent men markägarna skulle vara mer betjänta av en återkommande ersättning eller del i vinsten.
I början av nästa år är en nedgrävd likströmsledning på 320 kV mellan Värnamo och Hörby i Skåne klar att tas i drift. Även en ny förbindelse Nässjö-Oslo planeras byggas som en delvis markförlagd likströmsledning. För nedgrävning av ledningen behöver ett 10-20 m brett arbetsområde röjas. I driftsfasen räcker det dock att en 8 meter bred gata hålls röjd över ledningen.
För en lekman finns det ingen förklaring till varför det går att bygga en nedgrävd likströmskabel mellan Värnamo och Hörby men inte mellan Oskarshamn och Olofström. Svenska Kraftnät har heller inte redovisat någon jämförelse mellan de ekonomiska kostnaderna för en nedgrävd likströmskabel och en luftburen växelströmskabel.
Vi vill värna landsbygdens intressen. Det ska gå att leva, arbeta och bo även i sydöstra Sveriges inland. Detta innebär att hänsyn till de boende måste tas i största möjliga utsträckning när stora infrastrukturinvesteringar genomförs. Därför kräver vi:
Att ett nytt samråd genomförs och att alternativet med en markförlagd ledning presenteras utförligt, inklusive en jämförelse av de ekonomiska kostnaderna mellan de mark- och luftburna alternativen.Att regeringen inte tillåter att ledningen byggs innan samråd enligt ovan genomförts. Att berörda markägare får en årlig intrångsersättning eller del av vinsten från den el som kan komma att levereras via ledningar på deras marker.
Anders Andersson (KD)
Riksdagsledamot
för Kalmar län
Åke Nilsson (KD)
Ledamot i Regionförbundets styrelse och AU
Elisabeth Lago Nilsson (KD) Gruppledare
i Vimmerby kommun
Ingemar Lennartsson (KD)
Gruppledare
i Oskarshamns kommun
Madeleine Rosenqvist (KD)
Gruppledare
i Mönsterås kommun
Lars Elmborg (KD)
Gruppledare
i Högsby kommun
Jimmy Loord (KD)
Gruppledare
i Nybro kommun
Kraftledningen måste grävas ner
Svenska kraftnät håller just nu samråd kring den planerade 400 kV-ledningen Oskarshamn-Olofström (eller närmare bestämt mellan platserna Ekhyddan-Hemsjö). Samrådet pågår fram till den 5 september 2014. För att få bygga och använda en ledning krävs ett tillstånd från Energimarknadsinspektionen. Regeringen kan överpröva Energimarknadsinspektionens beslut.
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.