Västerviks sjukhus har i grunden goda förutsättningar. Medarbetarna sköter verksamheten på ett bra sätt och tillgängligheten till operation och behandlingar är god. Nu stärks möjligheterna att behålla och rekrytera nya medarbetare. Alla sjuksköterskor som rekryteras erbjuds heltidstjänster och nyutbildade sjuksköterskor som anställs kommer att få gå ett traineeprogram med mentorskap och handledning.
Långsiktigt förbättras också möjligheterna att rekrytera lokalt genom att landstinget nu satsar på fler utbildningsplatser i Västervik. Totalt ska 42 sjuksköterskor att utbildas varje år på Campus i Västervik. De allra flesta studerande kommer från Västervikstrakten vilket underlättar rekryteringen väsentligt.
Vi rödgröna har bestämt oss för att minst halvera kostnaderna för bemanningsföretag senast 2017 i Landstinget i Kalmar län. För oss handlar det om både att värna en god patientsäkerhet och om att ta krafttag för att värna landstingets ekonomi. Pengarna som idag går till tillfälligt inhyrd personal skulle göra bättre nytta inom andra viktiga områden inom sjukvården. För att ta oss ur beroendet har landstinget de senaste dagarna presenterat tre stora satsningar.
1. I veckan tecknades ett kollektivavtal med Vårdförbundet som innebär att vi blev först i Sverige med att införa akademisk specialisttjänstgöring för sjuksköterskor, så kallade utbildningstjänster. Modellen ger bättre villkor för de anställda att vidareutbilda sig och underlättar för landstinget att bemanna sjukvården med rätt slags kompetens. De första sjuksköterskorna med utbildningsanställningar ska vara på plats i höst och under 2016 är målet att ha minst 35 utbildningsanställningar.
2. I dagarna blev det också klart att antalet utbildningsplatser för att bli sjuksköterskor i Oskarshamn och Västervik utvidgas. Det innebär att när utbildningen är fullt utbyggd kommer den ha ökat från 150 till 198 studenter på Nova Oskarshamn och Campus Västervik.
3. Landstinget storsatsar för att offensivt upptäcka och kartlägga nyanlända invandrares sjukvårdskompetens. Öppna möten hålls där behörigheter kartläggs och information ges om möjliga framtida anställningar. Redan vid första hälsosamtalet som sjukvården gör med flyktingar ställs dessutom frågan om de har arbetat inom vården i hemlandet. Nyligen beslutade landstinget att i egen regi starta en svenskutbildning för nyanlända med sjukvårdsbakgrund.
Därtill arbetar den politiska landstingsmajoriteten med ett 15-punktsprogram som nu genomförs i hela landstinget. Det handlar om bland annat högre löner för svårrekryterade yrkesgrupper, ökad utlandsrekrytering, fler AT-block och 25 fler ST-läkare, satsning på vård- och omsorgscollege, utveckla kliniska karriärvägar, skapa attraktivare tjänster med möjligheter till forskning, avveckla ofrivilliga deltider, minska på administrationen med mera.
Landstinget arbetar alltså brett för att vara en attraktiv arbetsgivare som både behåller sina medarbetare och rekryterar nya. Den rödgröna politiska majoriteten sätter den strategiska personal- och kompetensförsörjningen högst på den politiska dagordningen.
Lena Segerberg (S)
Linda Fleetwood (V)
Jessica Rydell (MP)
Krafttag för rekrytering till Västervik
Hälso- och sjukvårdens största utmaning är tveklöst att hitta rätt bemanning. I hela landet råder det allmän brist på specialistutbildade sjuksköterskor och inom främst primärvården och psykiatrin är det svårt att rekrytera läkare och psykologer. På Västerviks sjukhus har personalsituationen uppmärksammats den senaste tiden. Oro har funnits att personalbristen ska leda till en neddragning av vårdplatser. Vår bedömning är att sjukhuset har en lösning i sikte och att den planerade neddragningen inte ska behöva genomföras.
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.