Vi väljer en annan väg. För att stimulera efterfrågan på yngre arbetskraft och för att göra det möjligt för unga att komma in på arbetsmarknaden sänks arbetsgivaravgifterna för unga i åldern 18-25 år. Åtgärden är en av flera åtgärder för att öka efterfrågan på arbetskraft och för att få fler människor i arbete. Vid årsskiftet infördes jobbskatteavdraget, sänkta socialavgifter för äldre och nystartsjobben. Allt i syfte att det skall bli möjligt för fler att leva på ett riktigt arbete.
Även unga företagare gynnas av de sänkta arbetsgivaravgifterna då egenavgifterna och allmän löneavgift för inkomster sänks från 30,71 till 20,45 procent.
Unga killar och tjejer tillhör samhällets mest utsatta grupper, som ny på arbetsmarknaden är man inte berättigad till någon a-kassa och har självklart ingen arbetslivserfarenhet. Man kvalar inte in till de trygghetssystem övriga grupper i samhället kan luta sig mot. Risken att hamna i ett långvarigt utanförskap är stor. Var tredje ung människa i vårt land idag har ingen eller mycket svag anknytning till arbetsmarknaden. Det är hög tid att göra något!
I februari i år var 1529 ungdomar i vårt län arbetslösa eller i åtgärd. Med alliansregeringens förslag ges många av dem som tidigare stod med båda fötterna utanför arbetsmarknaden en chans att komma in. Vi behöver dem! Med en åldrande befolkning där allt färre försörjer allt fler är det vansinne att vi inte tar till vara på den resurs som unga utgör.
Anders Åkesson
Riksdagsledamot (c)
Kalmar län
Krafttag mot ungdomsarbetslösheten
Alliansregeringen levererar nu åtgärder i valrörelsens viktigaste fråga - den höga ungdomsarbetslösheten. Sveriges ungdomsarbetslöshet var under förra året, 2006, nästan högst i Europa. För att dölja sitt misslyckande såg den gamla Persson-regeringen till att placera unga i olika typer av åtgärdsprogram, program som sällan ledde till riktiga jobb.
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.