Regeringen presenterar därför satsningar för mer kunskap, ökad tillgänglighet och kompetens i vården samt ytterligare förbättrat företagsklimat. Reformerna finansieras fullt ut krona för krona genom ökade inkomster och minskade utgifter i statens budget.
Ett gott företagsklimat är nödvändigt i Kalmar län, som har både tätbefolkade och glesbefolkade områden, därför är det bra att regeringen förstärker landsbygdsprogrammet både med utbyggt bredband, som ska förbättra förutsättningarna för distansjobb- och studier, men också ökar stödet till lokal service.
Lanthandelslyftet gör det möjligt för företagare i vårt län att söka stöd för att driva sin mack eller matbutik, samtidigt som minskar vi företagens kostnader för sjuklön, vilket kommer att innebära en reell skillnad i företagens vardag.
Företagare i Kalmar län tycker att det är viktigt med möjlighet till arbetspendling, samtidigt som de anser att kompetensförsörjning är ett av de största tillväxthindren.
Därför är de satsningar som nu kommer till stånd på kust till kustbanan värdefulla, eftersom detta kommer att ge både en kortare restid och leda till minskade trafikstörningar. Till detta kommer en satsning på Linnéuniversitetet med 461 extra studieplatser. Tack vare detta att kommer länet att få fler akademiskt utbildade, vilket är bra i tider där kompetenskraven på arbetsmarknaden blir allt större.
Forskning visar att svaga skolresultat som regel grundläggs i en tidig ålder, varför det finns starka skäl att tro att de allt sämre resultaten för högstadieeleverna delvis beror på brister i undervisningen i yngre åldrar. De elever som har bristfälliga basfärdigheter, dvs. att läsa, skriva och räkna, riskerar att halka efter och få än större problem senare under skoltiden och i förlängningen i arbetslivet.
För att jobben ska bli fler i Kalmar län behöver alla elever få så goda kunskaper som möjligt med sig från skolan, därför gör vi kraftiga satsningar på skolan. Exempelvis kan skolor utifrån sina lokala förutsättningar genom lågstadielyftet satsa på t ex fler speciallärare, fler utbildade lågstadielärare och mindre klasser.
Vi fortsätter att storsatsa på lärarlöner och tillför exempelvis 50 förstelärartjänster till Västervik, Vimmerby får 24, Hultsfred 17 och så vidare.
Detta är en ansvarsfull budget som säkrar den svenska ekonomin nu när den går in i en ny fas, men den ger också förutsättningar att stärka jobb, tillväxt och resurser till skolan. En kombination som är nyckeln till fortsatt framgång i Sverige och Kalmar län.
Eva Bengtson Skogsberg (M),
Jan R Andersson (M),
Jörgen Andersson (M),
Anders Åkesson (C),
Anders Andersson (KD),
Sverker Thorén (FP),
Alliansen i Kalmar län
Kunskap för stärkt arbetskraft i Kalmar län
Regeringen presenterade under den gångna veckan sitt förslag till vårbudget. Regeringen kommer att fortsätta sitt arbete för att föra Sverige mot full sysselsättning. Att budgetutrymmet är mycket begränsat innebär inte att behovet av fler reformer för ökad sysselsättning, tillväxt och välfärd har minskat.
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.