Kvalitetsreform inom äldreomsorgen

Svar till S-fullmäktigegrupp i Hultsfred.
Riksdagens främsta syfte med att införa LOV (lagen om valfrihetssystem), den 1 januari 2009, var att höja kvalitén inom äldreomsorgen.

Från läsekretsen2012-09-29 04:05
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det är också det som Greger Bengtsson SKL, Sveriges kommuner och landsting, sade till oss politiker då han informerade hela fullmäktigeförsamlingen om lagen. Enligt SKL var höjd kvalité det vanligaste syftet för de169 kommuner som har infört LOV i Sverige.
Kommuner som infört LOV har också sett att medborgarna som får omsorgen har blivet mer nöjda. Det är endast två kommuner i Sverige som infört LOV men sedan upphört.
Besluten har då kommit efter majoritetsskifte och varit ideologiskt grundade. Det vanligaste är oavsett majoritet att man fortsätter med LOV efter att sett goda resultat och nöjda medborgare.

Centerpartiet, Moderaterna, Kristdemokraterna, Folkpartiet Liberalerna och Miljöpartiet i socialnämnden vill nu att fullmäktige säger Ja till LOV. Vi ser att en bra hemtjänst blir ännu bättre med möjlighet för nya idéer och innovation då vi kompletterar med privata utförare.
Vi vill vara bra arbetsgivare. Vi pratar inte bara utan vi gör verkstad. I år får kommunens omsorgspersonal arbetskläder och vi avsätter pengar för det i kommande budgetar.
Med privat utförare får vi som arbetsgivare konkurrens om att vara bra arbetsgivare vilket ger ytterligare stimulans att bli bättre arbetsgivare.

Socialnämnden har 626 000 kronor i statsbidrag för att utreda LOV. Vi kan nu använda dessa pengar i själva införandet. Det är sunt ekonomiskt tänkande att nyttja denna möjlighet.
Vi fortsätter att söka statsbidrag med syfte att öka kvalitén i omsorgen.
Vi har med införandet av LOV fortsatt fokus på mer nöjda medborgare.

Per-Inge Pettersson C,
Ordförande socialnämnden

Läs mer om