Låga löner och brist på jobb

Sverige har låga löner, låga pensioner och stor arbetslöshet. I Tyskland var lönen i genomsnitt 41 930 euro, cirka 385 000 kronor om året för bilarbetarna. Enligt tidskiften Economist har man infört en ny lag i Tyskland som gör det svårare att få helt arbetslöshetsunderstöd om man inte vill ta jobb eller om andra familjemedlemmar arbetar.
Och i den tyska affärstidningen Handelsblatt tycker 53 procent av dom tillfrågade att anställda bör acceptera längre arbetstider utan mer i lön för att behålla jobbet.

Från läsekretsen2004-08-03 06:55
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Förra året uteblev de utländska investeringarna i Sverige nästan helt. Anledningarna kan vara att vi inte gick med i EMU och införde euron. Den svenska kronan är en liten valuta som är känslig för valutaoro. Även den oklara energipolitiken kan ha medverkat.
Medan Kina förra året gick om USA och blev världens största mottagare av utländska direktinvesteringar. Det kan ge tiotusentals nya jobb.
Dom socialistiska partierna, s, mp och v, som styr Sverige lovar nu satsningar på småföretagarna, kommunerna och mycket annat. Därtill konstaterar dom i en debattartikel att dom är ödmjukt stolta över vad dom hittills har uppnått. Är det inte att ta i?
Tror ni att vi medborgare bara klämmer bärs och glor på tv? Att det krävs ytterligare kraftfulla insatser för att ge fler arbetslösa arbete eller utbildning är ju självklart. Men tala gärna om hur ni tänker stoppa den förödande utflyttningen av svenska jobb till utlandet. Synpunkterna verkar bara vara marknadsföring inför nästa val.

Tage Sandmark, Visby

Läs mer om