Låt tonåringarna uppleva festen

Vid skolavslutningar är det många som blir berusade, en del för första gången. De kanske gör eller säger saker som de inte skulle ha gjort om de var nyktra.
Var får ungdomarna tag på alkohol?

Från läsekretsen2004-06-02 11:57
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Enligt CAN (Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning) är det vanligaste sättet via kamrater. Men ungefär var femte säger att de får vin via sina föräldrar. Ungefär var tionde elev får sprit via föräldrarna. Att köpa ut alkohol till minderåriga är en olaglig handling. Åldersgränser finns för att skydda våra barn mot sådant som kan skada dem och som de inte är mogna för rent fysiskt eller psykiskt. Exempelvis sätter vi inte bilnycklarna i handen på en 15-åring och säger "Ut och kör - det är bättre att du lär dig!" Om vi ger våra barn alkohol, så smiter vi från vårt ansvar som vuxna. Ger vi vin eller öl till tonåringen som ska på fest, så finns det inga garantier för att det blir det enda han eller hon kommer att dricka. Det tonåringen uppfattar är att det är tillåtet att dricka alkohol. Undersökningar visar att ungdomar som blir bjudna på alkohol hemma har en högre alkoholkonsumtion generellt sätt än de som inte blir bjudna. Våga därför stå för 18-årsgränsen på alkohol!
Även om det kan vara svårt att prata med sina tonåringar om alkohol är det viktigt att vi gör det, framförallt vid tillfällen som vi vet att många använder alkohol. Det är bra att vara tydlig och berätta vad man själv tycker och varför.
Vimmerby kommun ska ha en eloge för sitt engagemang för tonåringarna i kommunen. Fältassistenter, polis, skolan, med flera vill se nyktra ungdomar i samband med skolavslutningen. Alla ger samma budskap - köp inte ut alkohol!
Nu är det snart skolavslutning - låt din tonåring uppleva festen! Bjud honom/henne inte på alkohol. Prata, visa att du bryr dig och hämta din tonåring efter festens slut. Som förälder är du den viktigaste personen i ditt barns liv och det spelar faktiskt roll vad du säger - även om det inte alltid känns så.

Gunilla Nilsson
distriktsordförande IOGT-NTO Kalmar län
Lars Järpén
distriktskassör IOGT-NTO Kalmar län

Läs mer om