Lever under hot och våld

När kvinnor i hela världen firar internationella kvinnodagen den 8 mars, kan de se tillbaka på en kamp som pågått under en mycket lång tid.
En kamp för jämlikhet, rättvisa, fred och utveckling.

Från läsekretsen2005-03-08 08:23
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Sverige anses internationellt sett vara ett föregångsland när det gäller jämställdhet.
Men det finns fortfarande mycket att göra för jämställdheten. Kvinnor har lägre lön än män, utför en större del av hemarbetet, är underrepresenterade i styrelserummen och forskningsvärlden och utsätts för könsrelaterat våld av män. Det är oacceptabelt. Kvinnor och män ska ha samma möjligheter, rättigheter och skyldigheter.
Lika lön för lika och likvärdigt arbete borde vara en självklarhet. Alla människor oavsett kön ska ha rätt till ett arbete som det går att försörja sig på.
Både inom offentlig och privat sektor arbetar många - framförallt kvinnor - deltid mot sin vilja.
Alla anställda ska ha rätt till heltid, deltid ska vara en möjlighet för de som så önskar.
För att både mammor och pappor ska kunna dela på ansvaret för hem och barn måste också alla anställda få mer inflytande över sin arbetstid. Det är viktigt för att minska stressen och för att få livet att gå ihop.
För att ansvaret för hem och barn ska kunna delas måste kvinnor och män ha samma möjlighet att förena arbete och familj. Unga kvinnor och män delar på hushållsarbetet i större utsträckning än äldre kvinnor och män. Ofta förskjuts ansvarsfördelningen till kvinnans nackdel när familjen får barn.
Om endast kvinnan tar ansvar för hem och barn när barnen är små är risken stor att denna arbetsfördelning fortsätter även när mamman går tillbaka till arbetslivet.
Många kvinnor och unga flickor lever under hot och våld.
Dessa har länge varit osynliggjorda. Detta gäller särskilt unga flickor i patriarkala familjer. Så får det inte fortsätta.
Alla har rätt till ett tryggt liv. Inga former av könsrelaterat våld, inte heller prostitution och människohandel, får förekomma.
Vi måste alla hjälpas åt för att driva på så att attityderna till våld och hot mot kvinnor ändras. I grunden handlar det om respekt för en annan medmänniska och hennes frihet som individ. Vi har alla en rätt att inte bli kränkta eller utsatta för våld. Det är särskilt viktigt att de som står oss nära respekterar denna rättighet.
Jämställdhetsdebatten har i allt för hög grad drivits endast av kvinnor. Många av de hinder för kvinnors lika möjligheter som finns i samhället har rests av män. En stor del av det ansvar som kvinnor hittills har burit måste i större utsträckning delas med männen.
Vi vill därför uppmana alla er killar och män att ta steget ut och delta i jämställdhetsdiskussionen. Tänk efter hur ni tycker att vi kan skapa mer jämlika livsvillkor för kvinnor och män.
Fördomar, diskriminering och intolerans drabbar enskilda människor och hela Sverige; vi går miste om mycket värdefull kunskap, kreativitet och erfarenhet.
Vi är övertygande om att det krävs gemensamma insatser för att öka jämställdheten.

Ann-Marie Fagerström
Riksdagsledamot Emmaboda (s)
Agneta Ringman
Riksdagsledamot Öland (s)

Läs mer om