Ligg inte för nära i trafiken

Under den här sommaren har jag varit ute och rest en del på våra vägar och så gott som varje gång har jag lagt märke till bilister som är klart olämpliga i trafiken och ligger alldeles för nära inpå den framförvarande bilen och vad tror ni händer om den första bilen av någon anledning är tvungen att bromsa?

Från läsekretsen2017-08-16 16:45
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Trots polisens vädjan inför storhelger och semester att hålla avstånd och inte stressa är det väldigt många som totalt struntar i detta. Har ni helt glömt bort vad tresekundersregeln innebär? Ja, då föreslår jag att ni friskar upp ert minne genom att skaffa en teoribok eller gå en teorikurs.

En del nya bilar är utrustade med adaptiv farthållare vilket är bra, men långt ifrån alla har detta, och då måste sunt förnuft råda, vilket jag har sett, saknas hos många. Sedan har vi det här med 2+1 väg, motortrafikleder och motorvägar, där bilar ska köra om och sedan ligger kvar i vänster körfält och därigenom hindrar andra bilister att köra om. Vet ni inte hur ni använder gaspedalen?

Då kanske det är dags att få lite motorfordonskunskap. Något som jag fick lära mig i körskolan var körkortsförordningen som lyder: vägtrafikant ska uppträda så att man inte onödigtvis hindrar eller stör annan vägtrafikant samt visa hänsyn till de som bor eller uppehåller sig på eller invid vägen.

Om vi alla följde detta och hjälps åt genom att hålla avstånd, göra säkra omkörningar och snabbt tillbaka på rätt sida av mittlinjen, då har vi kommit en bit på vägen och kan bidra till att få ner olycksstatistiken något.