Likvärdig vård i länet

Det kan vara intressant att läsa socialdemokraternas insändare i lokalpressen i de olika länsändarna. I norr hävdar Peter Högberg att Anders Andersson (kd) missgynnar norra länet och favoriserar söder. I söder skriver Michael Granstedt lika indignerat att norra länet prioriteras på södra länets bekostnad.

Från läsekretsen2005-10-12 06:46
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I mellanlänet pekar Anne Nilsson ut kristdemokraterna för att bara satsa i söder.
Sammantaget torde det innebära att de besparingsåtgärder, som var nödvändiga efter s+v+mp-styrets ständiga budgetöverskridanden, blev förvånansvärt rättvist fördelade över länet.
Detta bekymrar inte insändarskribenterna, vilkas syfte är att svartmåla den borgerliga ledningen, och särskilt kristdemokraterna, inför en lokalbefolkning, som inte förväntas läsa tidningar från andra delar av länet.
Socialdemokraternas taktik att opponera på beslut de i de flesta fall själva varit med att fatta är anmärkningsvärd. Dessutom blandar de friskt och undanhåller fakta och bakomliggande förklaringar.
Fakta om vårdköerna är att jämfört med före majoritetsskiftet är vårdköerna till operation och behandling halverade, från cirka 3500 till 1700 personer.
En svag ökning syntes vid den senaste mätningen.
Köerna till specialistmottagning har pendlat under åren, men ligger nu på ungefär samma nivå som före valet 2002. Väntetiderna till distriktsläkare är i Kalmar län de kortaste i hela Sverige! Ändå framställer sossarna kösituationen som en ren katastrof.
Michael Granstedt förefaller upprörd över de lättnader i besparingarna vid medicinklinikerna i Västervik och Oskarshamn som enhälligt beslutades av landstingsfullmäktige i juni, trots att han själv deltog i beslutet.
Han förbiser att norra länet har genomgått en kraftig strukturomvandling, med beslut om kostnadsminskningar på i runda tal 90 miljoner kronor sedan hösten 2003.
Besparingsbeslutet för länssjukhuset i Kalmar stannade vid 15 miljoner kronor. Anledningen till denna fördelning var en genomlysning som visade att sjukvården i norra länet kostade avsevärt mer per invånare än i söder.
Syftet var att uppnå större likvärdighet.
När besparingsåtgärderna analyserades i våras konstaterades att man inte kunde genomdriva de återstående 7 miljonerna i Västervik och 2,8 miljonerna i Oskarshamn utan allvarliga konsekvenser för verksamheten.
Därför beslutade landstingsfullmäktige att öka ramen med motsvarande belopp.
Har Granstedt (s) ändrat uppfattning sedan i juni?
Anser han att man skulle spara till sista öret, även om det skulle rasera sjukvården i norr?
Det återstår mycket att arbeta med, men länets invånare är nog tacksamma att det inte är socialdemokraterna som styr i landstinget.
Den borgerliga majoriteten har lyckats vända det ekonomiska moras, som den tidigare socialistledningen lämnade efter sig, till ett väntat plus 2005. Den ekonomiska situationen är dock fortfarande allvarlig.
Det finns inte utrymme för något lättsinne. Skatteprognosen har nämligen återigen skrivits ned, vilket minskat landstingets intäkter med omkring 24 miljoner kronor.
Det behövs en borgerlig regering i Rosenbad, som får fart på sysselsättningen, inte minst i vårt län.

Gudrun Brunegård,
Vimmerby
Ledamot i landstingsfullmäktige (kd)

Läs mer om