Det är ändå länge sedan en mans lön kunde motiveras med att han hade en familj att försörja, som det var när jag började arbeta på 70-talet.
Att kvinnor tjänar mindre beror också på att en stor del av dem arbetar inom offentlig sektor som sjuksköterskor, lärare , vårdbiträde eller lokalvårdare. Här har kommun och landsting mycket att förbättra både vad det gäller arbetstider och löner.
I dagens samhälle hjälps män och kvinnor åt i familjen både med hushållsarbete, barn och försörjning. För att harmoni ska råda är det bra om man lyckas dela på detta så jämlikt som möjligt.
Liberala Kvinnor, Folkpartiet Liberalernas kvinnoförbund, ser helst att föräldraledigheten delas lika eftersom uttaget påverkar lönesättningen för kvinnor. Idag tas 24 procent av föräldraledigheten ut av männen. Även när det gäller vabbandet, vård av sjukt barn, tar kvinnor en större del.
Detta leder till att kvinnor får lägre ingångslöner, även om de inte tänker skaffa barn! Det leder också till att pappor har ett sämre utgångsläge i vårdnadstvister.
Folkpartiet går till val på att 3 månader av föräldradagarna reserveras för vardera föräldern. Detta för att införandet av 2 månader gjorde att uttaget blev mer jämlikt och vi förväntar oss en ytterligare ökning av antalet pappadagar. Den jämställdhetsbonus som finns idag har inte nämnvärt ökat männens uttag.
Lisbeth Lindberg, FP
Distriktsordförande
Liberala Kvinnor Kalmar län
Lindberg: Kvinnor vill också ha hela kakan
Idag 2014 är det förvånande att kvinnor fortfarande har lägre löner än män. Under en livstid tjänar en kvinna i genomsnitt 3,6 miljoner kronor mindre än en man.
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.