Sverige har sedan gammalt varit ett samhälle som haft politiker som brytt sig, som förvaltat och reglerat. Redan 1853 bildades telegrafverket som fick till uppgift att ta till vara och samordna de nya uppfinningar som gjorts inom detta område. Jag menar att den starka struktur som skapades bidrog till att göra LM Ericsons telefonfabrik till ett världsföretag.
Går man längre bakåt i historien finner man att den första reguljära postlinjen i Sverige startades av Axel Oxenstierna 1642.
Både posten och televerket har på senare tid privatiserats.
För 20 år sedan kunde min son i Piteå sända barnen ensamma med flyg från Luleå via Arlanda till Hultsfred. När ett av barnen för ett par år sedan besökte oss blev hon på hemresan avföst från tåget i Gävle. Det var något fel med biljetten hon köpt i Hultsfred.
Vad som retade henne mest var att tågvärden sagt till stationspersonalen att hon "saknade biljett"! Hon fick köpa en biljett tillbaka till Stockholm där hennes far hjälpte henne med en flygbiljett till Luleå.
Det verkar som om alla empati är borta i samhällsplaneringen. En orsak kan vara att de politiker som styrt Sverige de senaste 40 åren gått direkt från ungdomsförbunden till ledande befattningar.
De har aldrig haft något arbete och kan ha missat en del i sin utveckling. Det finns ett gammalt talesätt som säger att arbetet adlar mannen.
Klart är att en förändring behövs. Ett första steg lokalt vore att behålla resecentra i Kalmar län.
Paul Öström,
Hultsfred
Lotteri att köpa tågbiljett
Just nu diskuteras om länstrafiken ska ha kvar sina resecentra. Det är ett led i den sedan många år pågående förändringen av infrastrukturen från att ha som uppgift till att tjäna människorna till att helt och hållet handla om att tjäna pengar.Vi som nått pensionsåldern minns ett samhälle där tågtrafiken fungerade. Att köpa en tågbiljett i dag är som att köpa en lott.
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.