Ledningen består av 146 kreosotimpregnerade stolpar. I tidningen härom dagen beklagar sig E.On bla över de praktiska problem, som man stött på. Företaget har exempelvis fått hyra in en pråm för att frakta bandvagn, traktorgrävare och lyftkran till Storön och dessutom är omhändertagandet av de utdömda stolparna förenat med hårda säkerhetsföreskrifter. Detta är naturligtvis kostnadskrävande.
Kreosot är ett farligt och mångårigt gift. EU har beviljats dispens för användande tom år 2018, sedan ska omprövning ske.
Den planerade luftedningen Vimmerby-Kisa kommer att ha drygt 600 stolpar och ledningens livslängd är minst 70 år. Det innebär att ledningen kommer att vara i bruk in på 2080-talet.
Detta påverkar naturen, levnadsvillkoren och miljön för människor och djur i bygden. En luftledning är underhållskrävande.
Utvecklingen har gjort framsteg . Det finns idag tekniska möjligheter som inte fanns för 45 år sedan. Man kan gräva ner och eller vattenförlägga ledningar. Markförläggning av 130 kV-ledningar har skett på flera håll i Sverige. Även E.On har markförlagt 130 kV ledningar och detta visar att företaget bedömmer tekniken som tillförlitlig och driftsäker.
Jag är förvånad över att inte E.On tar lärdom av sina erfarenheter och agerar framtidsinriktat och markförlägger kabeln Vimmerby-Kisa.
Bekymrad miljövän
Luftledning och kreosotstolpar
E.On byter nu ut rötskadade kraftledningsstolpar på sträckan Kisa- Åtvidaberg.
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.