När Alliansregeringen tillträdde 2006 fanns stora problem med a-kassans utformning. Människor hölls kvar i arbetslöshet i stället för att coachas till ett nytt arbete.
Därför har ett antal reformer genomförts för att tydliggöra a-kassans roll som omställningsförsäkring.
Smålands arbetslösa behöver givetvis ekonomiskt stöd. Men de behöver också arbetsförmedlare, praktikplatser, arbetsmarknadsutbildningsplatser och aktiva insatser och hjälp att hitta ett jobb eller en utbildning som passar just dem.
Verktygen är många. Genom sänkt arbetsgivaravgift för unga och genom att vi har infört flera anställningar med stöd för människor som varit bort från arbetsmarknaden, har vi gjort det billigare att anställa. Med jobbskatteavdraget har vi gjort det mer lönsamt att arbeta. Dessa insatser bidrar tillsammans till en mer välfungerande arbetsmarknad.
Idag är drygt 200 000 fler sysselsatta än 2006 och bland andra Konjunkturinstitutet menar att denna ökning inte kan förklaras av konjunkturen utan är resultatet av de reformer som alliansregeringen genomfört. Senast för några veckor sedan lyfte The Economist fram Sverige som en förebild vad gäller att socialt ansvarstagande i en marknadsekonomi.
Jan R Andersson (M)
Riksdagsledamot, Kalmar län
Jenny Petersson, (M)
Riksdagsledamot i Arbetsmarknadsutskottet
Lyfter fram Sverige som föredöme
Vi håller med LO:s Anne Österman (tidningen den 22/2) om att det är viktigt att Sverige har ett rejält skyddsnät vid arbetslöshet. Men vi Moderater menar att det är lika viktigt att vi för en aktiv arbetsmarknadspolitik för omställning.
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.