Det är därför med stor förvåning som vi tvingas konstatera att allt för många ärenden är dåligt förberedda och ofta saknar förankring. I exempelvis "överföring av anslagsmedel från socialnämnden till Arbetsmarknadsenheten" glömde majoriteten bort att informera socialnämnden.
Ett annat exempel är "utredning för eventuell utmanarrätt i kommunen", där man glömde bort att involvera de lokala företagen.
Ett tredje exempel är när majoriteten bestämde sig för att slå ihop handikapp- och pensionärsrådet och presenterade ärendet i kommunstyrelsen utan att ha diskuterat frågan med berörda föreningar.
En förutsättning för bra beslut är att ledamöter i nämnder och Kommunstyrelsen har full transparens i ärendeberedning och ges möjlighet till fortbildning inom respektive ansvarsområde. Vi konstaterar, främst inom Socialnämnden, att så inte är fallet. Adekvat information om t.ex utbildningar och konferenser delges inte nämndens ledamöter.
Vi måste få till en förändring snarast, dåligt underbyggda beslut kostar stora pengar för skattebetalarna. Invånarna i Kinda kommun har rätt att kräva av sina politiker att deras skattemedel används med största respekt, där varje beslut tas utifrån goda beslutsunderlag med fullständig transparens.
Lars Karlsson (FP), Charlotte Rydström (MP), oppositionsråd och andre vice ordförande i socialnämnden
Majoriteten måste förankra sina förslag bättre
Kinda kommun står inför stora utmaningar de närmaste åren och det är därför av största vikt att den politiska ledningen hanterar kommunens skattemedel så klokt som möjligt. För att få bra beslut i kommunala nämnder och styrelser förutsätts det att ärendena är genomarbetade och förankrade.
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.