"Man saknar inte kossan förrän båset är tomt"

Som representant för LRF tycker jag att det är oerhört positivt att det finns fler som värnar och agerar för att vi ska kunna har en livskraftig mjölkproduktion i Sverige. Varför ser betalning ut som den gör? Med en så stor dominerande aktör borde det vara enklare att få betalt för mjölken. Konkurrensen är oftast mycket hårdare för andra produkter.

Från läsekretsen2015-07-02 07:59
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

ÄR MJÖLKEN SÅ PRISKÄNSLIG för konsumenten idag? Jag tror inte det, idag har vi en större konsumentmedvetenhet som gör att de flesta är medvetna om att bra produkter kostar att producera. Det är ju inte svårt att argumentera för varför en liter mjölk måste kosta mer än en liter kolsyrat vatten.
Det låga mjölkpriset som råder nu hotar att slå ut vår mjölkproduktion. Det slår hårt mot de som satsat hårt och investerat i ny teknik och moderna produktionsanläggningar.

HUR SER EKONOMIN UT FÖR EN MJÖLKBONDE? De faktorer som påverkar lönsamheten är svåra att förändra för den enskilda företagaren. EU-stöd, mjölkpris, foder, gödsel, diesel, räntor mm. Allt detta regleras av politik och efterfrågan på världsmarknaden och kan förändras över en natt. Med så många osäkra kort är det inte enkelt att göra kalkyler för framtida investeringar. Våra svenska bönder behöver långsiktiga spelregler för att lyckas med sitt företagande. Ett bra och stabilt mjölkpris är en faktor som ger trygghet och framtidstro.

PROJEKTET "TILL VILKET PRIS" sprider kunskap om situationen och skickar signalen till våra mjölkbönder: Vi stöttar er! Känslan av att ha stöd av konsumenterna är viktig när många mjölkbönder kämpar i motvind.

Det är viktigt att agera nu!
Det gamla ordspråket gäller ordagrant och är högaktuellt: "Man saknar inte kossan förrän båset är tomt"

Pär Danielsson,
ordförande Järeda Virserum LRF

Läs mer om