Många apotek kommer att läggas ner

Vilken tur att vi kommit ifrån statens alla regleringar, att vi nu äntligen kan och får känna oss fria. 2009 avreglerade regeringen apoteken i Sverige, privata företag och bolag gjorde då sitt intåg på apoteksmarknaden. Allt för att det skulle bli så mycket bättre, lovade en borgerlig regering.

Från läsekretsen2012-10-27 04:05
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det skulle bli fler apotek, billigare medicin, bättre tillgänglighet, nöjdare kunder och viktigast av allt nu skulle vi kunna köpa huvudvärkstabletter på söndagarna. Man till och med betalade 450 miljoner kronor i bidrag till de nya apoteken på villkor att de inte skulle lägga ner sin verksamhet på tre år.

Visst, vi kan vi nu se att det blev fler apotek i storstädernas citykärnor, och på köpcentrats gallerior trängs nu både 1, 2 och 3 olika apoteksbolag med samma utbud. Men vad blev det av fler apotek i glesbygden och hur blir det 2013, 2014..?
På Kronans droghandel säger man att det redan nu är dålig lönsamhet och svårt att få tag i farmaceuter, och utan detta kan man inte driva apotek.

Medicinpriserna då? Nej det har inte blivit billigare, tvärtom, det var prishöjningar både innan och efter avregleringen. Konsumentverkets rapport pekar också på att även förtroendet drastiskt sjunkit, sämre råd, sämre stöd och sämre information. I en nyligen gjord undersökning visar det sig att det även är svårt att få ut receptbelagd medicin, livsavgörande mediciner för en del patienter.

Det är oroande, frustrerande, tidskrävande och dyrt att åka runt och leta på olika apotek, om ens genomförbart för vissa. Bara i Vimmerby får 13 personer varje dag vända hemåt utan de mediciner de kommit för att hämta, allt enligt apoteket självt. Idag vet vi också att riskkapital ägda apotek i hemlighet slussar stora belopp till skatteparadis samtidigt som de får miljonbelopp i subventioner från staten.

Varför blev det så här? Allt skulle ju bli så bra.
Våra apotek slåss idag med varandra på en privat marknad, deras främsta uppgift kanske då inte blir att tjäna allmänheten, att se till behoven, utan idag blir drivkraften att tjäna pengar, att göra vinster, att överleva. Om det inte är lönsamt att hålla mediciner i lager, då finns dom inte. Om det inte är lönsamt att driva apotek, då läggs dom ner. Efter nyår har den tiden passerat för de 450 miljoner staten gav i bidrag till privata apotek för att de skulle hålla öppet.

Redan nu konstateras det i olika rapporter att många apotek, främst i glesbygden, då kommer att läggas ner på grund av dålig lönsamhet. Kanske är det logiskt på en privat marknad. Men det är svårt att skaka av sej känslan av att priset för regeringens apoteksavreglering och vår "känsla av frihet" kommer att bli alldeles för högt.

Helen Nilsson,
socialdemokrat

Läs mer om