Många felaktigheter i vindkraftsfrågan

Den 18 mars 2013 var jag på Eon:s informationsmöte om vindkraftsparken. Där yttrade sig bland annat Pia Tingvall å kommunens vägnar och menade att kommunen i sitt yttrande till Eon som önskemål hade framfört att man önskade högst 15 vindkraftverk med högst 150 meters höjd. Man hade inte från kommunens sida tänkt använda sig att sin vetorätt - därför att i så fall måste man titta på och undersöka alternativt användningssätt av den aktuella marken.

Från läsekretsen2013-06-25 06:42
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Detta är inte sant - det kommunen har att göra är att ta ställning till hur utbyggnadsplanerna påverkar den pågående markanvändning - med bäring på skogskötsel, djur, natur fågelliv, befintlig population av fladdermusen Barbastell, fågelsträck häckande berguv, örnar etc. samt naturligtvis även landskapsbilden liksom också turismen, friluftsliv och närmiljön för boende i och i närheten av området.
Det säger sig självt att påverkan i det aktuella området blir betydligt mycket större om varje vindkraftverk får en höjd av 200 meter istället för 150 meter.
Vi fick också höra att Sveriges nationella energiförsörjningsplaner tas fram stegvis. I ett tidigare steg utsågs det aktuella området i Gröninge som riksintressant - så är det inte numera.

Tisdagen den 12 mars stod Pontus Wessman i Stångågården i Horn och erkände att Kinda kommun saknat politisk ledning 14 år bakåt i tiden. Men nu är det så att en kommun behöver inte enbart politisk ledning och styrning utan framför allt behövs ledande politiker som har örat mot marken och lyssnar på kommuninnevånarna och dessutom företrädar samma kommuninnevånare.

Då uppstår den delikata frågan: Är verkligen Kinda kommuns politiker beredda att sälja ut det natursköna området i Gröninge till Eon:s kortsiktiga lönsamhetsplaner?
Eftersom det aktuella området inte längre utgör ett område som är riksintressant för vindkraft och då den gällande översiktsplanen, som väl då borde vara inaktuell, endast tillåter 150 meter höga vindkraftverk så vore det hedervärt om i vart fall kommunfullmäktige tog sitt ansvar för det de är folkvalda att göra; nämligen att tillvarata medborgarnas intressen och säga nej till den aktuella vindkraftsutbyggnaden.

Från Eon:s horisont framkom det också med önskvärd tydlighet att man var tvungna att bygga så höga vindkraftverk för att få lönsamhet i projektet.
Ursprungligen ville Eon bygga 33 verk med en höjd av 225 meter. När det vid förra samrådsmötet framkom att merparten av de närvarande i nödfall kunde acceptera en maximal höjd på 150 meter - så har Eon i sina remissvar uttryckt sig på följande sätt:
"Eon Vind förbehåller sig möjligheten att ansöka om att kunna bygga vindkraftverk högre än 150 meter med hänsyn till energiutnyttjande och pågående teknikutveckling."

Med all respekt så anser jag att Eon hela tiden har haft för avsikt att bygga så höga verk som 200 meter eller mer - just för att de redan vetat om att denna höjd behövs i skogsmark för att få erforderlig lönsamhet. Sedan har då Eon smakfullhet att i massmedia ifrågasätta varför boende i området är misstänksamma gentemot Eon. Nu när det aktuella området inte längre ingår i riksintresset för vindkraft får väl Eon hitta områden som ingår i sådana utpekade områden och helt enkelt skrinlägga planerna i Gröninge.

Jag anser att Eon:s sätt att hantera informationen och samrådet beträffande Gröninge och höjden på verken närmast är att betrakta som att man driver med själva den demokratiska processen - det har hela tiden handlat om att få bygga så höga verk som 200-225 meter.

Inom det aktuella Gröningeområdet finns flera områden med tidigare kända naturvärden - såsom tre områden med nyckelbiotoper, N2, N3 och N4, och fyra områden med höga naturvärden, NÄ 5, 6, 7 och 8, samt en känd våtmark VM2. Naturligtvis kommer dessa kända områden som ligger inom utbyggnadsområdet att påverkas av en utbyggnad.
Enbart dessa fakta borde ur ett länsperspektiv vara tillräckliga för att leda till vägrat tillstånd från länsstyrelsens sida.

I slutändan kanske vi som är emot utbyggnaden av dessa monsterverk i orörd skogmark vässa alla våra argument och förlita oss på att länsstyrelsen i Östergötland har modet och integriteten att stoppa denna omdömeslösa utbyggnad på samma sätt som länsstyrelsen i Kalmar län vägrat lämna tillstånd med hänvisning till just den pågående markanvändning - med bäring på skogskötsel, djur, natur fågelliv, befintlig population av fladdermusen Barbastell, fågelsträck häckande berguv, örnar samt naturligtvis även landskapsbilden liksom också turismen, friluftsliv och närmiljön för boende i och i närheten av området.

Nils-Olov Persson,
Finede, Solvalla, Horn

Läs mer om