Vi tvingades till svåra men nödvändiga beslut om förändringar i sjukvården, där alla partier stod eniga, även sossarna. Hade de förvaltat pengarna och förtroendet bättre under sin förra tid i majoritet, skulle vi ha haft ett helt annat läge, utan neddragningar.
Personalen har gjort ett enastående arbete under hela denna mandatperiod. Trots omfattande förändringar har de gett så god vård, att vårdtagarna i Kalmar län är de som är mest nöjda i hela Sverige, enligt en undersökning så sent som i våras! Därmed inte sagt att det inte kan finnas sådant som kan bli ännu bättre.
Signaturen Vårdtagare tror att distriktssköterskemottagningen i Storebro skulle ha varit öppen hela sommaren om sossarna hade varit vid makten. Det vet vi inget om. Däremot vet vi att de borgerliga partierna vid maktskiftet hösten 2002 satte stopp för en rad stängningar av mottagningar på mindre orter, som sossarna hade inlett. Det fanns alltså risk att det inte hade funnits någon mottagning alls i Storebro, om sossarna fått fortsätta som de började.
Landstingets anställda har lagstadgad rätt till sommarsemester, precis som alla andra. Ett bekymmer är att sommaren infaller under samma tid i hela Sverige. Det finns därför inte tillgång till så många vikarier som skulle behövas. Tyvärr blir det ibland fråga om tillfälliga neddragningar, som semesterstängda vårdavdelningar och mottagningar.
Nu har vi lyckats vända landstingets ekonomi, så att plussiffrorna är lika höga som minussiffrorna under sossarnas tid. Signaturen Vårdtagare tycker pengarna ska användas till vård. Där är vi överens, men uppenbarligen har skribenten inte tagit del av de borgerliga partiernas syn på hur överskottet ska användas. Vi har pekat ut tre huvudområden: Vårdutveckling, lokalförbättringar och personalens pensioner.
Invånarna i vårt län ska kunna ta del av den medicinska utvecklingen, nya läkemedel och nya behandlingsmetoder. Vi behöver även förbättra bland annat för vårdtagare inom diabetes- och cancersjukvården. Nu finns ekonomiska möjligheter till detta. Vi har redan beslutat om tio miljoner till primärvården, för att förbättra hemsjukvård och folkhälsoarbete. Ytterligare tio miljoner har vi avsatt för att till barn- och ungdomspsykiatrin.
Landstingets lokaler är på många håll svårt slitna och har dålig funktionalitet. En stor del av de hopsparade pengarna går till att bygga nya mottagningar och vårdavdelningar vid sjukhuset i Västervik och nya operationssalar i Oskarshamn. Det kommer att förbättra vården för många vårdtagare i norra Kalmar län.
Personalen har rätt till pension när de uppnår den åldern. Landstingets ekonomi har under lång tid varit så usel att man inte kunnat avsätta pengar till pensioner. Nu är det ekonomiska läget sådant att man kan uppfylla denna skyldighet man har som arbetsgivare.
Det är trist att signaturen Vårdtagare inte vill se helheten, utan hemfaller till en kraftigt förenklad syn på tillvaron. Jag hoppas att skribenten har rätt i sina förväntningar på den tillträdande majoriteten. Erfarenheterna från deras förra period vid makten imponerar inte direkt.
Gudrun Brunegård
Ledamot i landstingsfullmäktige (kd)
Vimmerby
Många förbättringar för vårdtagare
Signaturen Vårdtagare kritiserar mig och den borgerliga majoriteten i landstinget och har synpunkter på hur vi skött vårt uppdrag.Jag vill därför påminna om att socialdemokraterna, vänstern och miljöpartiet under sina år i ledningen 1994-2002 slösade bort 1,1 miljard av länsinvånarnas pengar. När vi tog över för fyra år sedan var landstinget på gränsen till bankrutt.
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.