FÖRHÖJT BLODTRYCK är mycket vanligt och i Kalmar län är cirka 26 000 personer drabbade. Högt blodtryck är en allvarlig riskfaktor för hjärt-kärlsjukdomar. Många tänker kanske främst på hjärtinfarkt, men högt blodtryck ökar också risken för den allvarliga och vanliga sjukdomen hjärtsvikt.
Många som drabbas av hjärtsvikt får symptom som andnöd och hjärtklappning vilket kan göra att det är svårt att klara vardagliga sysslor. Sjukdomen kräver livslång behandling och ungefär hälften av de som får diagnosen hjärtsvikt dör inom fem år.
I dag lider omkring 200 000 svenskar av hjärtsvikt, varav uppskattningsvis 5 000 i Kalmar län. Antalet drabbade av hjärtsvikt åldrarna 45-84 år har minskat sedan i mitten av 1990-talet, men samtidigt ökar hjärtsvikt kraftigt bland unga vuxna. Det visar forskning vid Sahlgrenska akademin som stöds av Hjärt-Lungfonden. Bland 18-34-åringarna har hjärtsvikt ökat med 50 procent mellan 1987 och 2006. I åldersgruppen 35-44 år var ökningen 43 procent under samma tidsperiod.
FORSKARNA SÖKER nu svaret på varför allt fler unga drabbas av hjärtsvikt. Även vi på Hjärt-Lungfonden är oroade över den här utvecklingen. Därför har vi satt upp målet att med forskningens hjälp inom tio år ta fram nya behandlingar som gör att fler personer med hjärtsvikt överlever och kan leva ett normalt liv.
Trots att så många har hjärtsvikt och att risken för att dö av sjukdomen är betydande så får långt ifrån alla rätt behandling. Både Sveriges Kommuner och Landsting och Socialstyrelsen har konstaterat att det finns stora möjligheter att förbättra läkemedelsbehandlingen av hjärtsviktdrabbade.
Fler som har hjärtsvikt borde få behandling som sänker blodtrycket i kombination med betablockerare. I dag får ungefär 80 procent av de som lever med hjärtsvikt den rekommenderade kombinationsbehandlingen. Det kan jämföras med kvalitetsregistret Rikssvikts målsättning att cirka 90 procent av de drabbade ska få kombinationsbehandling.
Vården av hjärtsviktssjuka kan alltså förbättras en hel del. Men för att vi ska lyckas besegra hjärtsvikt krävs att forskningen får mer resurser så att vi får fram mer effektiva behandlingsmetoder. Det är en angelägenhet för oss alla. Inte minst för alla invånare i Kalmar län som lider av för högt blodtryck och därmed löper en ökad risk att drabbas av hjärtsvikt.
Kristina Sparreljung, generalsekreterare
Hjärt-Lungfonden
Människor med högt blodtryck riskerar hjärtsvikt
Omkring 26 000 invånare i Kalmar län med högt blodtryck ligger i riskzonen för att drabbas av den allvarliga sjukdomen hjärtsvikt. Av de som lider av hjärtsvikt dör i dag varannan inom fem år. För att vi ska kunna besegra sjukdomen behövs mer resurser till forskningen.
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.