Rädda Barnen bygger främst sitt underlag på data från Statistiska Centralbyrån om familjernas inkomster och kommunernas rapportering om försörjningsstöd. De anger ett antal tänkbara felkällor till variationerna i olika delar av landet. Exempelvis registreras inte inkomster från annat land, vilket är särskilt vanligt i gränstrakter med arbetspendling över gränsen.
Det kan alltså inte uteslutas att en del av de familjer i Malmö, där andelen familjer under fattigdomsgränsen är allra högst, i själva verket har inkomster från Danmark som inte syns i den svenska statistiken.
Maria Larsson (KD) har stort personligt engagemang för utsatta barn och följer utvecklingen noga. När hon tillträdde som statsråd 2006 begärde hon fram uppgifter på hur många barn som lever i olika former av utanförskap. Det visade sig vara första gången någon minister frågade efter sådan information.
Det fanns ingen samlad statistik utan man fick söka information från olika håll. Det visade sig till exempel att ideella organisationer hade bättre koll på antalet barn i missbruksmiljö än vad offentliga myndigheter hadeDetta har nu förbättrats.
Genom Maria Larssons försorg har det också kommit till en lagstiftning för att stärka stödet för barn som behöver samhällets skydd.
Med Maria Larsson som barn- och äldreminister är Sverige världens bästa land att åldras i, enligt internationella jämförelser. Vi är också på god väg att bli det bästa att växa upp i.
Gudrun Brunegård (KD)
Maria Larsson bekämpar barnfattigdom
Håkan Korán (S) beskriver de komplicerade data om barnfattigdom som Rädda Barnen rapporterar om. Han bekräftar min uppgift att barnfattigdomen totalt sett har minskat, och uttrycker funderingar kring varför den ökar i vissa kommuner.
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.