Mat - snöd vinning eller livskvalitet i Vimmerby Kommun?

Tillhör du den stora skara svenskar som sett ett matlagningsprogram på senaste tiden? Tina Nordström, Den nakna kocken, Teve fyras morgonkock, Den elake kocken, Sinnenas mat eller något av alla de andra i en aldrig sinande ström.
Intresset för mat och matkultur verkar vara på topp, och det är ju inte så konstigt för mat är viktigt.

Från läsekretsen2004-11-05 07:52
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Mat handlar ju om hälsa, glädje och livskvalitet, det vet varenda kotte, eller?
Tyvärr verkar det som om inte alla håller med om det, utan istället ser på vår mat som ett nödvändigt ont, en fråga om bukfylla och ekonomi. Det är i alla fall det intryck man får då man läser Ove Gustavssons "Utredning av kommunal måltidsservice inom Vimmerby kommun", skriven på uppdrag av Vimmerby Kommun. Gustavsson lägger där fram olika alternativ på hur man kan lösa måltidsservicen i kommunen, och i Vimmerby Tidning kan vi den 30 september läsa om det alternativ Kommunstyrelsens arbetsutskott förordar. Det går ut på en ytterligare centralisering av all matlagning.
Och visst kan det finnas vissa fördelar med det nya förslaget jämfört med hur det ser ut idag. Till exempel säger man sig kunna höja kvalitén på maten genom att den snabbt kyls ner efter tillagning, istället för att varmhållas fram till servering, som idag.
Ekonomin är ett annat argument man för fram. Och här råder ingen tvekan om att det är de tänkta besparingarna som väger tyngst. Besparingar som bland annat går ut på att man drar in ett 20-tal tjänster.
Slutligen menar Leif Larsson i artikeln att man kommer att kunna "behålla den lokala touchen med kryddning och matdoft ute på varje enhet".
Vad vi saknar i kommunens utredning är, om vi får återkomma till det här med livskvalitet och matglädje, ett alternativ som går i en annan riktning. Ett alternativ som inte bygger på kortsiktiga ekonomiska besparingar och stordrift.
Även om nedkyld mat skulle vara ett bättre alternativ än det nuvarande, undrar vi om man glömt hur det känns att få bli serverad mat som lagats med omsorg och som kommer direkt från spisen. Hur det doftar i ett kök där det finns nylagad mat och vilken roll det spelar om råvarorna valts med omtanke.
Mat handlar inte bara om att till lägsta pris fylla våra magar, utan det handlar om så mycket mer. Våra skolbarn och äldre behöver högklassig mat som uppfyller allas våra behov av allt det som en bra matupplevelse kan erbjuda: smak, doft, utseende, näring och känsla. Och den ska avnjutas i en miljö som förstärker matupplevelsen.
Dessutom kan man undra vilka signaler vi skickar med våra barn och ungdomar när det handlar om mat. Å ena sidan talas det mycket om att vi måste få våra unga att äta bättre: att avstå från skräpmaten, att avstå från alltför mycket sötsaker och läsk och att det är så viktigt att de äter bra. Å andra sidan säger vi att deras mat inte är så viktig att den får kosta pengar, och att mat är något som vi inte lagar utan som kommer nerfryst i plastförpackning, att det är fullt tillräckligt att vi ger den en "lokal touch" med lite kryddning och att våra råvaror är något vi vet mycket lite om, och som kommer långt bort ifrån med långtradare.
Vimmerby marknadsför sig som barnens stad och profilen handlar mycket om det småskaliga, naturnära och högkvalitativa. Vi önskar att detta skulle synas också då det handlar om kommunens mathållning. Vi är övertygade om att nytänkande även här skulle kunna fungera som ett säljargument
Kostutredningens förslag känns både bakåtsträvande och fantasilöst. Ett mer offensivt förslag skulle kunna innebära att man i mycket högre grad använder sig av närproducerad mat som tillagas där den ska ätas, snarare än tvärt om. Det finns många exempel på kommuner där man framgångsrikt valt alternativa lösningar.
Hur var det då med intresset och engagemanget för mat och matkultur? Det enorma intresse som speglas i våra medier, har det nått våra politiker i Vimmerby? Ja, det återstår att se nu när de ska fatta beslut i frågan. Nu har de chansen att visa om de tycker att mat ska handla om snöd vinning eller om hälsa, glädje och livskvalitet.

Frödinge Skolas Föräldraförening,
Storebro Skolas Föräldraförening,
Pelarne Skolas Föräldraförening,
Brännebro Skolas Föräldraförening,
Djursdala Skolas Föräldraförening

Läs mer om