Mer vardagsnära psykiatri

I dag, 10 oktober, är det FN:s världshälsodag för psykisk hälsa/ohälsa. Psykiatrin i Kalmar län står sig bra i nationella jämförelser. Vi slår oss dock inte till ro med den vetskapen, utan strävar ständigt mot att bli ännu bättre. Med patienten i centrum ska vi erbjuda den bästa tänkbara psykiatriska vården i Kalmar län.

Från läsekretsen2012-10-10 06:49
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Människor mår allt sämre i dagens Sverige. Den självskattade psykiska ohälsan ökar. Men trots att var fjärde svensk har någon form av psykisk ohälsa är det fortfarande mycket svårare att prata om psykiska problem än om fysiska på grund av fördomar och negativa attityder.
Ökningen av den psykiska ohälsan har i grunden sociala orsaker och det är viktigt med breda förebyggande insatser. Den psykiatriska vården måste samtidigt både förstärkas och få en ny inriktning. Egenmakt och inflytande är nyckelord för att människor som drabbats av psykisk ohälsa eller sjukdom ska kunna återhämta sig på bästa sätt.

Psykiatrin i Kalmar län kommer därför att fortsätta förstärka arbetet när det gäller patientens rätt. Genom dialog med patient och patientgrupper formar vi framtidens arbetssätt. Patientens möjlighet att själv utvärdera behandlingen ger oss unika möjligheter att förbättra våra metoder.Alla patienter har givetvis en egen vårdplan. Därtill fortsätter vårt arbete med att mäta vårdkvalité och följa upp med förbättringsarbete, allt för ständigt utveckla vården.

Nu utvecklar vi också det som kallas första linjens psykiatri, den "vardagsnära" psykiatrin på din hälsocentral. Målet är att förbättra, förenkla och göra människor bättre rustade att möta psykisk ohälsa. Det ska vara lika naturligt och enkelt att söka hjälp vid psykiatriska problem som att vid benbrott eller hösnuva.

Linda Fleetwood (V),
Landstingsråd med ansvar för psykiatrin

Läs mer om