Miljardsatsning för äldre

Äldreomsorgen fungerar bra på många sätt men det finns också områden som behöver förbättras.
Därför vill vi socialdemokrater att insatserna för äldre stegvis ska öka med 10 miljarder kronor under de kommande tio åren.
Äldreomsorgen ska erbjudas på lika villkor för alla oavsett ekonomi och bakgrund.

Från läsekretsen2006-02-27 07:49
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Satsningar på äldreomsorgen går före stora skattesänkningar.
Behoven av äldreomsorg kommer att öka men de kommer att se mycket olika ut. Det gäller allt ifrån friska äldre som inte behöver någon vård alls eller bara behöver lite hjälp i hemmet, till äldre med många olika sjukdomar samtidigt och ett stort vårdbehov. Att behoven är så olika påverkar både samhällsplaneringen, sjukvården och äldreomsorgen.
Den socialdemokratiska regeringen har under det senaste året genomfört viktiga förstärkningar av äldrevården: Satsningar på kompetensutveckling av personalen, ett ökat anhörigstöd och olika former av väntjänster.
Men vi vill gå vidare. Under våren presenteras en nationell utvecklingsplan för äldreomsorgen under en tioårsperiod.
Det har tagits många bra initiativ och mycket bra görs redan i kommunerna. På fem olika områden behövs det en utveckling:
1. Satsa på dem som är mest sjuka. Ofta har de flera olika sjukdomar samtidigt. Det handlar bland annat om utbyggd hemsjukvård och mer läkarinsatser i hemmen samt en bättre demensvård. Vi behöver skapa fler demensboenden och öka personalens kunskaper om demens.
2. Utveckla boendet för äldre. Alla som behöver särskilt boende ska få det och bedömningen av behoven måste vara likadan i hela landet. Men det behövs också en satsning på olika former av trygghetsboende för äldre. Det ska ske genom fortsatt utbyggnad av olika former av seniorboende och servicebostäder för den som bara behöver lite hjälp.
3. Satsa på personalens kompetensutveckling. Många anställda och arbetsplatser har kunnat delta i satsningen på kompetensutveckling av personalen i äldreomsorgen - Kompetensstegen - och detta arbete fortsätter samtidigt som satsningen på utbildningsvikariat inom äldreomsorgen ska möjliggöra mer omfattande grundutbildningar och påbyggnadsutbildningar för personalen.
4. Stärk det förebyggande arbetet. Stödet till anhöriga som vårdar närstående behöver vidareutvecklas. Det kan handla om tillgång till kontaktperson, avlastning, dagverksamhet med mera. Vi vill också pröva frågan om att kommuner ska kunna subventionera vissa service- och fixartjänster för äldre. Vi tycker det är betydligt angelägnare än att subventionera hushållstjänster för unga och friska människor.
5. Pröva om det behövs en sammanhållen äldreomsorgslag för att stärka äldreomsorgen. Under de senaste åren har den statliga tillsynen av äldreomsorgen stärkts. Vi vill gå vidare och utveckla tillsynen. Ett sätt att göra det är att införa nationella kvalitetsregister i äldreomsorgen på samma sätt som inom sjukvården.
Att satsa 10 miljarder kronor på äldreomsorgen är viktigare än stora skattesänkningar som främst gynnar de rikaste.

Krister Örnfjäder,
Västervik,
riksdagsledamot (s)

Läs mer om