Miljöpartiet, EU och solidariteten

Miljöpartiet har haft kongress och en sak som upprört radio- och tidningskommentatorer är Mp:s ställningstagande i EU-frågan. Hur kan man vara med i EU och samtidigt i partiprogrammet ha ett krav på utträde?

Från läsekretsen2004-02-23 07:38
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Man kan förmoda att de som ställer denna fråga helt enkelt inte känner till vad som är det viktigaste innehållet i Miljöpartiets politik, nämligen den i tid och rum obegränsade solidariteten..
Det är en princip som inte är så lätt att leva upp till, ändå svårare att få gehör för hos tillväxtfrälsta marknadsstyrda konsumenter. För att inte tala om flertalet ekonomer. Men om mänskligheten skall ha en rimlig, långsiktig överlevnadschans utan diktatoriska inslag behövs denna solidaritet.
Och vad har då det med vårt engagemang i EU att göra?
EU är i grunden ett osolidariskt projekt, ett de rika staternas förbund för att bli ännu rikare genom att för egen vinnings skull utnyttja omvärlden. Detta är något som vi inte accepterar och vill lämna så fort som möjligt.
Därav utträdeskravet.
Men så länge vi är med vill vi använda vårt inflytande för att i görligaste mån rida spärr mot de värsta avarterna av EU:s osolidariska politik. Det är ju inget märkligt med denna inställning
Det är delvis samma situation som vi har när det gäller det politiska arbetet i Sverige, vi ogillar många förslag men medverkar för att göra det bästa möjliga av den aktuella situationen.
Om vi för Sveriges del skulle ha något som motsvarar utträdeskravet, skulle det kunna vara att en lämplig region avdelades för ett lagom stort experiment med en solidarisk livsstil.
Det skulle kunna vara något i stil med det som för ca tvåhundra år sedan genomfördes på ön Guernsey i Engelska Kanalen med räntefri ekonomi, ett lyckat experiment som pågick i femton år men, som tyvärr, när det visade sig oväntat framgångsrikt, torpederades av de engelska bankerna. Och sedan återgick allting till den vanliga ordningen, dvs arbetslöshet och fattigdom.
Det kan vara något att studera för dagens nationalekonomer och för övrigt för alla som är intresserade av ekonomi och som kan lyfta blicken från börsnoteringarna.

Miljöpartiet de Gröna
Jan-Olov Bernhard

Läs mer om