Inom jord och skogsbruk såväl som vattenvård går utvecklingen sakta mot större ekologisk och biologisk hänsyn. Denna utveckling har vi ännu inte sett inom viltförvaltningen.
I den senaste viltutredningen som ligger till grund för nuvarande lagstiftning framhålls att viltförvaltningen skall vara ekosystembaserad, ta större hänsyn till skogs- och jordbruk, till biologisk mångfald och viltolyckor i trafiken.
Många, markägare såväl som jägare, vill ha en sådan förändring, men en liten klick inflytelserika personer agerar enbart efter jaktintresset. Vi citerar vår landshövding Stefan Carlsson: "Ingen kan unna sig lyxen att agera enbart från sitt eget perspektiv." Skog och vilt är en gemensam resurs som berör oss alla.
Markägarorganisationerna uppmanar sina medlemmar att tänka på mångfalden genom att plantera mer tall och spara viltfoder vid röjningar. De senaste åren har vi sett resultat, försäljningen av tallplantor ökar. Nu vill vi se motsvarande insats från jägarsidan.
Vi kräver en radikal sänkning av våra klövviltstammar till en nivå som tryggar den biologiska mångfalden och möjliggör en långsiktigt hållbar förvaltning av skog, vilt och jordbruksmark.
Lars-Erik Fridholm,
skogsintressegruppen i Nybro
Ola Andersson,
skogsintressegruppen i Nybro
Dan Petersson, representant för skogsnäringen i viltförvaltnings-
delegationen i Kalmar län
Hans Nilsson, representant för ägare och brukare av jordbruksmark i viltförvaltningsdelegationen i Kalmar län
Mindre vilt till förmån för mångfald
Under de senaste 30 åren har främst älgstammen påverkat våra skogar direkt genom betning och indirekt genom att skogsägaren har valt bort tall på stora områden av rädsla för kraftiga betesskador. Vi får en allt ensidigare och artfattig skog. De mest viltbegärliga trädslagen kommer på sikt att försvinna från landskapet om nuvarande utveckling fortsätter.
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.