Minska på matsvinnet - inte på osten

Häromdagen gick Livsmedelsverket ut och sa att vi bör äta mindre ost för klimatets skull. Det är anmärkningsvärt att en svensk myndighet inte är tydligare med skillnaden i miljöpåverkan för svenska respektive importerade produkter, och att de inte arbetar mer med att minska matsvinnet.

Från läsekretsen2013-11-22 08:10
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svenskt kött och svenska mejeriprodukter är bland världens mest klimatvänliga - en skiva svensk ost ger endast hälften så mycket utsläpp som världsgenomsnittet och svensk mjölk har lägst klimatpåverkan i Europa. Kor som betar bidrar dessutom till biologisk mångfald och öppna landskap i Sverige. För klimatet bör man äta svensk ost och svenskt kött, det bidrar även till arbetstillfällen och en levande landsbygd här i Kalmar län.

Den verkliga klimatboven i sammanhanget är att vi slänger 30 procent av all mat vi köper. Svenska hushåll kastar ca 1 miljon ton matavfall varje år, eller 56 kilo per capita per år. Det motsvarar nästan lika mycket som ett års utsläpp för 200 000 bilar.

För att få ner utsläppen bör vi alla minska matsvinnet och välja svenska mejeri- och köttprodukter.

Jan R Andersson (M)
riksdagsledamot,
Kalmar län
Sten Bergheden (M)
riksdagsledamot,
Skaraborg

Läs mer om